Lak za nokte – Šta se desi kada prestanete da ga koristite

By  |  1 CommentLak za nokte koristi većina žena. Ipak, lakiranje noktiju je nezdravo bez davanja noktima, s vremena na vreme, prilike da dišu. S druge strane, da li znate šta se dešava sa noktima kada prestanete sa lakiranjem? Podelićemo sa vama neke od mnogih stvari koje se dešavaju kada donesete ovu odluku.

Pre nego što počnemo sa nabrajanjem svih benefita prestanka lakiranja noktiju, želimo da napomenemo da ako lakirate nokte to obavezno činite kvalitetnim lakovima i koristite pre laka hranljivu bazu (base coat) za nokte.

5 benefita prestanka korišćenja laka za nokte

1. Nokti će vam postati snažniji

Nokti su (slično kao i kosa) napravljeni od slojeva keratina, tako da jaki rastvarači u acetonu/odstranjivaču laka isušuju nokat i okolnu kutikulu. Stalna izloženost lakiranju može učiniti da nokti postanu skloniji ljuštenju, cepanju i opštim površinskim nepravilnostima.

2. Gubite žućkastu boju noktiju

Kontinuirano premazivanje noktiju lakom svaki dan može biti krivo za ružnu nijansu žute na noktima. Srećom, odmor od lakiranja omogućava da se nokti vrate u prirodno zdravu nijansu. Posle samo jedne nedelje pauziranja od lakiranja, izgubićete požuteo izgled noktiju.

zdravi nokti

3. Bele fleke nestaju:

Kada duže vreme držite lak na noktima, granulacija keratina može da izazove pojavu belih mrlja i nepravilnosti na površini noktiju. U suštini, previše laka i odstranjivača oduzima površinski sloj noktiju, ostavljajući ih izgrebanim. Kredaste mrlje će nestati ili izrasti ukoliko neko vreme ne lakirate nokte i dozvolite im da se odmorite od hemikalija iz lakova i acetona.

4. Smanjujete hemijska opterećenja:

Mnogi lakovi za nokte su hemijski kokteli sastojaka koji su povezani sa pobačajima, urođenim manama, kancerom i bolestima pluća. Za to nije samo kriv toksičan trio formaldehida, toluena i dibutil ftalata. Još jedna hemikalija u laku za nokte, trifenil fosfat – TPHP, može se apsorbovati u telu i uzrokovati probleme u vašem organizmu (ometa rad endokrinog sistema, utiče na gojaznost). Zato je IZUZETNO VAŽNO da koristite 3 i 5 free lakove za nokte koji ne sadrže štetne sastojke. Listu tih lakova pogledajte OVDE.

lakovi za nokte

5. Nokti su prozor u vaše zdravlje:

Promene na noktima (obezbojenje, zadebljanje ili promene oblika noktiju) mogu da signaliziraju reumatoidni artritis, psorijazu, probleme sa jetrom, bolesti srca i vitaminske nedostatke. Ako stalno imate lak velika je verovatnoća da na takve promene nećete obratiti pažnju.

Možete biti moderni i sa nelakiranim noktima:

Buffer turpija za poliranje daće visoki sjaj prirodnim noktima kao i bilo koji lak za nokte. Dovoljno je da savršeno negovane prirodne nokte pokrijete (2 do 3 puta dnevno) uljem za zanoktice ili kokosovim uljem kako bi imali glatak i zdrav izgled.

Povezano: Kako pravilno turpijati nokte i koje vrste turpija postoje?

 

1 Comment

  1. Jeanne

    08.08.2016. at 00:36

    Cheers pal. I do apetrciape the writing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!