Prirodni ili veštački nokti?

By  |  11 Comments

Nokti su od uvek bili simbol ženstvenosti i na njih i te kako obraćamo pažnju, zato je važno da su uredni i negovani. A da li je važno da su dugi? Lakirani? Da li je french najomiljeniji? I da li moderne tehnike nail umetnosti koriste ili štete našim noktima?

Gel, akril, tipse, french, nail art,…

Sve to zaista lepo izgleda, ali šta se dešava sa našim noktima? Da li i u kojoj meri veštački materijali utiču na naše nokte? Naravno da utiču, a u kojoj meri zavisi od manikira i njegove stručnosti i od kvaliteta materijala. Ono što je možda najkritičnije, a tiče se zdravlja noktiju, jesu turpijanje i korekcija.

Turpijanje– ukoliko vam nail tehničar nepažljivo i pregrubo turpija nokatnu ploču lako može doći do oštećenja površine nokta. To isto se može desiti i ako koristi neodgovarajuću turpiju, tj.neodgovarajuće granulacije. Ako su vaši nokti prirodni, ona ne sme da bude manja od 180. Takođe, kada se gel ili akril nanesu na nokat i oblikuju turpijom, treba biti pažljiv jer se naglim i grubim turpijanjem pomera nokatna ploča a i zanoktice mogu da se iseku i raskrvare.

Korekcija– predstavlja dopunu novoizraslog dela nokta gelom ili akrilom kako bi oni ponovo izgledali uredno i ujednačeno. Pošto je potrebno turpijanje da bi novi sloj dobro prionuo i ujednačio se sa postojećim, pojedini manikiri, da bi skratili vreme turpijanja, koriste električnu turpiju. Da ne shvatite pogrešno, to može biti jako korisna spravica, ali nju je neophodno jako pažljivo koristiti da se nokat ne bi oštetio.  Nije dobro da osetite toplotu ili bol. Ne smete da osetite ništa.

Sa druge strane, retke su osobe koje mogu da se pohvale istovremeno lepim oblikom i čvrtinom prirodnih noktiju. Takođe, mnoge od nas smatraju gubljenjem vremena kada moraju da lakiraju nokte na svega 2-3 dana. Zato se žene sve više odlučuju za nadogradnju i izlivanje noktiju, ali i da svoje prirodne nokte samo ojačaju. Tada nema bojazni da će se lak skinuti ako operete sudove ili da će vam se okrnjiti u najnezgodnijem trenutku. Kada imate gel ili akril to vam se ne dešava i prosto zaboravite na sređivanje noktiju.

Za prefinjen izgled

Opet, postoje dame koje preferiraju prirodan izgled, a neke čak ni ne lakiraju nokte. Ukoliko ste jedna od njih, onda vam je svakako jasno da takvi nokti moraju da budu uredni i negovani, sa zdravim i potisnutim zanokticama. Manikir jednom nedeljno je obavezan. Ukoliko ih lakirate bez podloge i završnog sloja teško da ćete moći. Oni obezbeđuju duže trajanje laka i visoki sjaj. Lepo oblikovani, kratki, lakirani nokti izgledaju šiki prefinjeno.

Svakako da se veštački nokti moraju održavati, a to znači da je neophodno da uradite korekciju na 3 do 5 nedelja, zavisno od brzine rasta noktiju. Nemojte da dozvolite da materijal počne da se odvaja od nokta usled previše vremena bez korekcije i da usled toga dobijete gljivice. Nećete uštedeti ako sebi napravite problem.

Prirodni ili veštački nokti? Svako bira ono što mu se više dopada i što je za njega funkcionalnije. Ako volite prirodne nokte, negujte ih. Ako ste pak pristalica gela, akrila, tipsi, izlivanja,…pronađite dobrog manikira sa dobrim materijalom i redovno ga posećujte, jer dobar manikir može da vam izleči nokte kao što loš može da ih upropasti.

11 Comments

 1. tea88

  27.11.2012. at 12:11

  Prirodni 🙂

 2. Pingback: Fiberglass nokti | Lepotica.rs

 3. Pingback: Kako održavati nadograđene nokte i kada se radi korekcija? | Lepotica.rs

 4. Pingback: Kreme za samopotamnjivanje | Lepotica.rs

 5. Pingback: Kako se rešiti zanoktica? | Lepotica.rs

 6. Pingback: Šta su nokti ustvari i od čega se sastoje? | Lepotica.rs

 7. Pingback: Savršeni nokti gotski badem sa atraktivnim nail art-om Nokti | Lepotica.rs

 8. Pingback: Novogodišnji noktići - 6 različitih nail art predloga | Nokti | Lepotica.rs

 9. Pingback: Nisu sve turpije iste | Turpija za nokte | Nokti | Lepotica.rs

 10. Pingback: Kako ojačati slabe i nokte koji se listaju? | Lepotica.rs

 11. Pingback: Nokti u trendu proleće/leto 2015. - 7 manikira | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!