Pustite nokte bez problema: 4 saveta za brži rast noktiju

rast noktiju

Jeste li umorni od nadogradnje koja vam isušuje i oštećuje nokte? Verovatno želite da pustite nokte da vam rastu brže, ali ne znate kako. Bilo da volite duge nokte zbog mogućnosti nail arta, ili želite da održavate nokte kako bi bili zdravi, dužina je nešto što često muči žene. Postoje mali trikovi i saveti koji vam mogu pomoći da ubrzate rast zdravih i jakih noktiju. U nastavku pročitajte savete.

Zašto vam nokti sporo rastu?

Konstantna upotreba laka za nokte, gela i akrila, kao i navike poput grickanja ili preskakanja baze za lak mogu doprineti lošem zdravlju noktiju. Često pranje ruku i njihovo izlaganje sapunima i deterdžentima takođe mogu lišite nokte vlage koja im je potrebna da bi bili zdravi. S druge strane, previše vlage moge omekšati nokte.

Nekada uzrok ovog problema može biti i deficit gvožđa. Kada imate nizak broj crvenih krvnih zrnaca, ovo može dovesti do krivljenja i lomljenja nokate ploče. Zato obavezno proverite nivo gvožđa u krvi ako imate problem sa rastom noktiju.

1. Održavajte zanoktice

Ako ste neko ko čačka zanoktice sve vreme, onda noktima činite više štete nego korsiti. Zanoktice zaključavaju hidrataciju i sprečavaju razvoj infekcija. One deluju kao barijera koja sprečava bakterije da uđu u nokat. Seckanje ili manipulisanje zanokticama često može iritirati nokat. Stoga je najbolje da istupirajte nokte, i nakon toga nežno pogurate zanoktice.

2. Nosite bazni sloj laka

Ovo je jedan od koraka koji često zaboravljamo kada radimo DIY manikir kod kuće. Često zaboravljamo da nanesemo bazni sloj laka, već direktno na nokat nanesemo lak. U redu je da noktima damo malo oduška, s vremena na vreme. Ipak, najbolje što možete da uradite za svoje nokte jeste da uvek nanosite bazni sloj pre laka, jer ćete tako sprečiti ljuštenje noktiju i njihovo slabljenje.

3. Hidrirajte nokte i ruke

Nanošenje kreme za lice nakon umivanja je regularni deo vaše skincare rutine. Ali, kladimo se da to isto ne radite i na noktima. Zato je koža oko vaših noktiju suva, a kao rezultat – nokti vam sporo rastu. Isušujući agensi, poput sapuna za ruke i deterdženata, mogu isušiti nokte i dovesti do njihovog pucanja. Hidrirani nokti i zanoktice stimulišu zdrav rast nokta. Zato pre nego što legnete, utrljajte kremu za ruke u svaki nokat.

4. Pravilno turpijanje je ključ

Ko god vam je rekao da turpijanje noktiju nije važno – je pogrešio. Ako nokte turpijate pokretima levo-desno – stvarate previše trenja, koje potom ivice nokta ostavlja oštrim. Ovako lako možete zakačiti nokat i pocepati ga. Zato bi trebalo nokte turpijati uvek u jednom pravcu – odaberite da li ćete to činiti s leva na desno, ili s desna na levo.

Dermatolozi otkrivaju – zašto vam zanoktice tako brzo rastu

error: Content is protected !!