Dermatolozi otkrivaju: Zašto vam zanoktice tako brzo rastu?

zanoktice

Ako ste se ikada pitale: “zašto moje zanoktice tako brzo rastu”, niste same. Preterani rast zanoktica je čest manikirski problem, i postoji puno razloga zašto se skloni tome. Rast zanoktica varira od osobe do osobe. Ovom problemu najviše doprinosi balans između ciklusa rasta i ciklusa ljuštenja dela kože koji se naziva “stratum corneum”. Ako faza proliferacije (rasta) dominira, onda kao rezultat dobijamo preterani rast tkiva zanoktica. U nastavku saznajte više o uzorcima ovog problema.

Šta sve uzrokuje prebrz rast zanoktica?

Nedovoljno održavanje zanoktica

Veoma izrasle zanoktice nastaju od manjka održavanja istih. Kada se ne brinete o njima, zanoktice mogu izrasti toliko da pokriju deo nokta. Iako ne bi trebalo da ih čačkte, niti seckate, svakako bi trebalo da ih potisnete štapićem ili pogurivačem zanoktica.

Medicinska stanja

Kod nekih osoba, medicinska stanja poput psorijaze, ekcema, i alergijskog kontaktnog dermatitisa mogu uzrokovati prebrzi rast kože zanoktica. Psorijaza je hronično stanje kože koje utiče na rast kože i noktiju. Ekcem, koji se povezuje sa suvom, crvenom i ljuspastom kožom može uticati na izgled kožice oko noktiju, uključujući i zanoktice.

zanoktice

Suplementi

Neki vitamini i suplementi koje uzimate su namenjeni za rast kose i noktiju. Mnogi od njih sadrže vitamine poput vitamina B, biotina, gvožđa, magnezijuma, i cinka. Ovi vitamini uzrokuju da zanoktice rastu brže nego inače.

Stres

Stres je često okidač za “čačkanje” zanoktica. Ovo može dovesti do pucanja kožice, što otvara put do infekcije ili upale kože.

Kako da pravilno brinete o zanokticama?

Jedan od najboljih bnačina da održavate zdrave zanoktice, jeste da ih nežno pogurate unazad, uz pogurivač ili drvene štapiće. Ovako ćete sprečiti njihovo širenje na nokatnu ploču. Pre toga, uvek se savetuje da ih nakvasite toplom vodom. Potopite ruke na 10 minuta u toplu vodu i nanesite ulje za zanotkice, kako biste ih omekšali. Takođe, ukoliko često perete i dezinfikujete ruke, obavezno redovno hidrirajte zanoktice, kremom i uljem.

Povezano: Kako se pravilno i bezbedno uklanjaju zanoktice – korak po korak

zanoktice

Kada se treba obratiti lekaru?

Obično, preterano izrasle zanoktice ne uzrokuju ozbiljnije probleme. Ipak, ako vaše zanoktice postaju otečene, naduvene i crvene – tada je vreme za medicinsku pomoć. Ovo stanje se naziva paronihija, i tada je vreme da se obratite dermatologu, koji će uraditi drenažu i dati antibiotski tretman.

Pročitajte još i: Salonski instrument u kućnoj upotrebi – 6 pravila za korišćenje pogurivača zanoktica

error: Content is protected !!