Eksperti otkrivaju: Šta je to ‘nokatni krevetac’ i zašto je važan?

nokatni krevetac

Naši nokti imaju kompleksnu anatomiju, i svaki njen element – od nokatne ploče do nokatnog kreveca igra važnu ulogu. Nokatni krevetac je veoma važan jer utiče na ukupni izgled i zdravlje noktiju. Zato je važno da zaštitimo nokatni krevetac od potencijalnih povreda i štete. Kako bismo bolje razumali šta je to nokatni krevetac i zašto je važan, sabrali smo za vas najvažnija znanja iz ove oblasti.

Šta je to nokatni krevetac?

Nokatnni krevetac je jedan od mnogih elemenata koji čine anatomiju nokta. Nokatni krevetac je potporna struktura za nokatnu ploču – utiče na njenu jačinu, boju i teksturu, i stoga je vitalan za zdravlje noktiju. Nokatni krevetac se prostire od vrha do baze noktiju, sadrži kvrne sudove i nervne završetke i proizvodi ćelije keratina kako bi održao nokatnu ploču jakom. Nokatni krevetac je deo nokta koji štiti vrhove prstiju i pomaže kod finih motornih aktivnosti, dodira i hvatanja. Dakle, to je zapravo udubljenje u kojem naleže nokat.

nokatni krevetac

Zašto je nokatni krevetac važan?

Iako vaš nokatni krevetac nije direktno izložen, on je direktno odgovoran za održavanje delova vaših noktiju tako da izgledaju najbolje moguće. Nokatni krevetac direktno utiče na dužinu, oblik i boju prirodnih noktiju. Održavanje dobro podržanog rata nokta iz nokatnog kreveca doprinosu glatkim i lepim noktima, dok nezdravi krevetac daje nepravilnost poput brazdi i uzvišenja na ploči.

Estetski gledano, nokatni krevetac deluje kao zaštitna barijera koja ublažava manje povrede, a mnogi nervni završeci pružaju osećajni feedback protiv povreda. Nokatni prevetac sprečava urastanja noktiju na nogama i bolne zanoktice, čime se osigurava čista i ujednačena nokatna površina.

Zato je važno da održavamo zdravlje nokatnog kreveca. Nokat može biti ulazna tačka za infekcije, uključujući gljivice, bakterije i viruse. Kada je nokat odvojen od nokatnog kreveca, npr, organzmi mogu ući, dovodeći do infekcija i komplikacija.

Povezano – Pet novogodišnjih odluka koje se tiču manikira, a doneće vam zdravije i jače nokte

nokatni krevetac

Kako da brinete o nokatnom krevecu?

  • Praktikujte pravilnu negu noktiju – posvetite se zdravlju i nezi noktiju šaka i stopala, koristeći hranljive kreme, ojačivače noktiju, ulja za zanoktice, i izbegavajte seckanje zanoktica. Koristite glatke turpije i pogurivače zanoktica i pazite na štetne sastojke u lakovima za nokte.
  • Izbegavajte agresivno čišćenje noktiju – guranje oštrih predmeta kako biste očistili nečistoću ispod noktiju je veoma pogrešno, jer ovako možete uzrokovati odvajanje nokatne ploče od kreveca. Ako vam se to desi, pauzirajte se korišćenjem lakova, nadogradnje i skidača laka, dok se stvari ne vrate u normalu.
  • Nemojte grickati nokte – ako vam je potreban razlog da prestanete sa grickanjem noktiju, neka njihovo zdravlje bude vaš prioritet. Grickanje noktiju može ozbiljno naštetiti zdravlju nokta, tako što ćete uzrokovati kidanje, modrice i trajno oštećenje nokatnog kreveta. Ove navike dovode do rizika od bolnih infekcija.

Pročitajte još i: Oporavak noktiju posle dugog perioda geliranja – korak po korak

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!