9 razloga zašto vam se nokti lome

lomljenje noktiju

Slomljeni nokat ili nokat koji se lista može vrlo brzo da vam upropasti dan. Svima nama se to desilo: puštamo nokte da izrastu, uradimo savršen manikir – a jedan od njih pukne. Činjenica je da slomljeni nokat može biti nešto više od slučajnosti – simptom većeg problema. Zato vam u nastavku donosimo 9 razloga za nokte koji se lome i listaju.

Ovo su razlozi zašto vam noktiju pucaju!

Slomljeni nokat se dešava svima nama, tu i tamo, ali ako je to čest slučaj, onda je potrebno da se zapitate zašto. Stanje kože, kose i noktiju mogu mnogo reći o nama i našim životnim navikama, kao i o našem zdravlju.

#1: Deficit vitamina

Ako su vam nokti suvi i krti, podložniji su lomljenju, a razlog toga može biti manjak nutrijenata. Veoma važni vitamini za nokte su biotin (vitamin B7), vitamin H (ima ga u bananama, žitaricama, mahunarkama i pečurkama), vitamin E, C, D i gvožđe.

Povezano: Znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina i minerala

#2: Manjak proteina

Deficit proteina takođe može dovesti do lomljivih noktiju. Hrana bogata proteinima će pružiti nutritivnu ishranu našim noktima, kako bi ojačali keratin, gradivni element noktiju i kose. Zato jedite što više ribe, piletine, govedine, jaja, mahunarki.

hrana za nokte

#3: Dehidratacija

Vaše celo telo pati ako ne unosite dovoljno tečnosti, a medju njima su i nokti. Dehidratacija je čest uzrok krtih noktiju. Pomozite vašim noktima tako što ćete svakodnevno unosite 9 čaša vode na dan.

#4: Ne mažete ruke kremom

Vašim noktima nije potrebna hidratacija samo iznutra, već i – spolja. Najbolji način da to uradite jeste da nanosite hranljivu kremu za ruke tokom dana. Držite kremu u tašni, u kolima, na stolu, kako biste se setili da negujete ruke.

Mi vam predlažemo Super kremu za ruke, koja neguje čak i najsuvlju kožu.

krema za ruke

#5: Stalno kvasite ruke

Ako su vam ruke stalno u vodi, tokom aktivnosti kao što je pranje sudova, veša, pripreme hrane, to može oštetiti vaše nokte. Deterdženti mogu isušiti nokte, što kasnije dovodi do njihovog lakog pucanja. Rešenje je da nosite rukavice dok radite kućne poslove!

Povezano: Nega noktiju – najbolji saveti

#6: Prečesto lakirate nokte

Nalakirani nokti su ideal lepote, ali ako preterujete sa konstanim lakiranjem, možda noktima činite više štete. Naime, ako su vam nokti stalno pod lakom, on može isušiti nokatnu ploču i dovesti do mikro-povreda. Zato ne nosite lak duže od 5 dana, a noktima pružite par dana “odmora” izmedju sledećeg lakiranja.

#7: Turpijate nokat u pogrešnom smeru

Kada je reč o noktima i turpiji – najverovatnije ovo radite pogrešno! Ključ zdravih i čvrstih noktiju je da ih turpijate u samo jednom smeru. Turpijanje napred-nazad (kako većina nas radi) oslabljuje nokat, dovodeći do lomljenja.

turpijanje noktiju

#8: Seckate zanoktice

Manikir tehničari i dermatolozi savetuju da odmah bacite cangle za zanoktice! Kutikula je barijera između zadebljalog keratinskog dela nokta i matriksa. Nokatni matriks je deo nokta koji se pruža od kutikule pa do prvog zgloba na prstu. Nokat raste iz matriksa, a bilo koja upala tog dela, koja nastaje seckanjem kožice, može ugroziti rast zdravog nokta.

#9: Kucanje na tastaturi

Znate kako kada kucate na tastaturi računara, čujete zvuk noktiju? Ovo zapravo oštećuje nokte, tako što kucanje uzrokuje konstantne povrede nokta, koji vremenom, oslabljuju. Ako se čuje zvuk noktiju prilikom kuckanja, ili skratite nokte, ili prilagodite način kucanja.

Za ojačavanje noktiju vam predlažemo Eveline 8 in 1 kondicioner za nokte.

ojačavanje noktiju

Pročitajte još i: Vodič – najbolja zimska nega ruku i noktiju

error: Content is protected !!