7 “grehova” zbog kojih vam kosa izgleda suvo i sprženo

spržena kosa

Možda vam se čini da se rascvetali krajevi, suvoća i tekstura poput slame pojavljuju na kosi preko noći, ali oštećenje kose dolazi polako, “zahvaljujući” dnevnim odlukama koje nisu tako bezopasne. U nastavku vam donosimo 7 “hair grehova”, zbog kojih vam kosa deluje suvo i sprženo – za koliko grehova sa liste ste krivi?

Ovi “grehovi” čine da vam kosa izgleda sprženo i oštećeno

#1: Kosu stilizujete na visokoj temperaturi

Osim ukoliko vam je kosa super kovrdžava i dlaka debela poput žice, nema potrebe da pojačavate temperaturu prese ili figara na 230 C! Temperaturu oko 170-180 C je sasvim dovoljna za većinu tipova kose. Ako ste plavuša ili ako imate keratin, trebalo bi da temperaturu još snizite na 150 C.

Takođe, izbegavajte višestruko prelaženje jednog istog pramena kose i predugo držanje. Frizeri savetuju da je 5 sekundi maksimum za uvijanje jednog pramena sa figarom, a 1-3- sekunde za peglu za kosu.

uvijanje kose figarom

#2: Preskačete hidratantnu negu

Ako postoji jedna fatalna greška na ovoj listi, to je sigurno uskraćivanje hidratacije kosi. Nabavite kvalitetan hidrirajući šampon, pun proteina i ulja, koji će obložiti dlakju i regenerisati je. Koristite dosta regeneratora, posebno na krajevima, a 1-2 puta nedeljno počastite kosu tretmanom dubinske hidratacije uz pomoć maske za kosu i najlonske kese.

Mi vam predlažemo Subrina HYDRO šampon i balzam.

Povezano: 6 najboljih saveta za negu oštećene i tretirane kose

#3: Prečesto se farbate

Iako je tipična preporuka frizera da se farbate na svakih 6 nedelja, ukoliko izdržite 8 nedelja ili duže, vaša kosa će zdravije izgledati. Takođe, vaš kolorista mora da zaštiti kosu – razgovorajte sa njim da li mora da koristi blanš, koju farbu koristi itd.

farbanje kose

#4: Ograničite feniranje i toplotni stajling

Od figara, pa do fenova za kosu, važno je da ograničite toplotno stilizovanje kose na maksimalno 2 puta nedeljno! U medjuvremeno,m neka vam suvi šampon bude pri ruci, kako biste osvežili koren, izmedju dva pranja.

Povezano: Suva kosa – top 5 saveta kako da se izborite sa suvoćom

#5: Aksesoari vam oštećuju kosu

Da li ste spremni da se iznenadite? Nošenje tašne preko ramena može biti jedan od uzroka lomljenja kose. Ukoliko se vaša kosa umota ispod kaiša torbe koji je povlači, ovo može dovesti do oštećenja kose. Prvo podignite kaiš torbe, pa potom izvucite kosu.

tašna i kaiš

#6: Agresivno češljate kosu

Budite nežni prema kosi kada je češljate, posebno dok je mokra. Kako biste bezbedno raspetljali dužinu, nanoesite leave-in regenerator u spreju, prstima razdvojte kosu i potom raščešljajte kosu detangle četkom.

Naša preporuka je The Wet Brush Shades of Wine detangle četka za kosu.

#7: Dozvoljavate da vam sunce sprži kosu

Iako je boravak napolju kada je sunčan dan, više nego idealan, znajte da UVA i UVB zraci oštećuju kutikulu kose (spoljašnji sloj dlake), ostavljajući je suvom i krtom. Rešenje je da pre izlaska iz kuće, kosu zaštitite leave-in sprejem koji sadrži SPF faktor.

Pročitajte još i: Zašto vam je kosa suva i krta u jesenjem periodu?

error: Content is protected !!