6 najboljih saveta za negu tretirane i oštećene kose

devojka i oštećena kosa

Ako se u nečemu možemo složiti, to je da tretirana i oštećena kose može biti veoma problematična za negu: između čestog lomljenja, suvoće, i rascvetalih krajeva, krta i tretirana kosa je dovoljno da vas izludi. Zato vam u nastavku donosimo 6 saveta koji će oživeti i barem malo revizalizovati izgled ekstremno tretirane kose!

Šta uzrokuje ekstremno oštećenu kosu?

Pre nego što pređemo na savete, trebalo bi da shvatimo zašto je naša kosa ovakva isprva? Dok većina nas veruje da je glavni razlog za ovakvo stanje kose blajhanje, postoji još mnogo “krivaca” za kosu koja je u lošem stanju. Previše tretirana kosa nastaje kao posledica trajnog ispravljanja kose, mini-vala i uređaja za peglanje i uvijanje kose.

Ovakva oštećenja mogu nastatati i rukom vašeg frizera: ukoliko drži hemikalije na vašoj kosi duže od propisanog vemena ili preteruje sa peglanjem i uvijanje kose bez adekvatne termičke zaštite.

oštećena kosa pod lupom

Kako da oporavite veoma tretiranu kosu?

#1: Koristite proteinski tretman

Ako vam je kosa ekstremno oštećena od toplotnog ili hemijskog tretiranja, onda treba da znate da morate uvesti u negu proteinski tretman. Ako je vaša kosa izgubila elastičnog i prirodni sjaj, a uz to pati od suvoće, proteini vam mogu pomoći. Predlažemo vam neki od leave-in tretmana na bazi keratina.

Baš takav je Subrina Professional Keratin Foam, leave-in negujuća pena na bazi visokog sadržaja keratina.

keratin u peni

#2: Maska za oštećenu kosu je obavezna

Još jedan odličan kućni način da oporavite oštećenu kosu je uz pomoć kvalitetne profesionalne maske za kosu. Predlažemo vam neku koja sadrži proteine, ali i hidratantna ulja i prirodne maslace za kosu, koji će svojom luksuznom formulom revitalizovati kosu. Koristite je kod svakog pranja kose.

nanošenje maske za kosu

#3: Izbegavajte hemijske i toplotne tretmane kose

Ako ste zavisni od peglanja kose ili fabranja, znajte da ovo može dodatno pogoršati stanje vaše kose. Umesto da kosu isrpavljate svakog dana, smanjite upotrebu pegle na jednom nedeljno. Iako je ovo mali korak, može mnogo učiniti kroz duži vremenski period. A čak i kada se peglate, obavezno koristite sprej za termičku zaštitu kose.

Povezano: 7 stajling tajni za zdravu kosu

#4: Kokosovo ulje je prijatelj vaše kose

Kada shvatite da vam je kosa oštećena i tretirana, cilj je da sprečite pojavu daljih oštećenja. Jedan od najboljih prirodnih preparata za revizalizaciju oštećenja i suvoće dlake jeste kokosovo ulje, kao i proizvodi na njegovoj bazi. Nabavite čisto nerafinisano kokosovo ulje i koristite ga kao masku jednom nedeljno, koju ćete držati 30 minuta na celoj dužini kose.

Povezano: Izazov – mesec dana kokosovog ulja za kosu

kokosovo ulje

#5: Koristite šampon i balzam bez sulfata

Oštećena kosa mora dobiti svu negu koja joj je potrebna – zato izbacite klasične drogerijske šampone na bazi sulfata, i prigrlite nežne profesionalne formule koje na sadrže ovaj isušujući sastojak. Birajte šampone namenjene oštećenoj kosi, na bazi keratina, koju će popuniti oštećenja dlake.

Naša preporuka je Subrina ECHOES šampon bez sulfata, na bazi kakoa, shea i mango maslaga, obogaćen uljima kokosa i biljke kukui.

#6: Ošišajte se

Ako vam je kosa oštećena do tačke kada nema povratka – nijedan od ovih saveta vam ne može pomoći toliko koliko to može osvežavanje dužine! Iako je ovo možda bolan korak (posebno ako inače puštate kosu), znajte da nemate koristi od čuvanja oštećene dužine. Zato je najbolje da vam frizer ukloni sva oštećenja makazama, i da puštate zdravu i lepu kosu!

A za ubuduće – već znate šta ne treba da radite i kako da negujete kosu!

Pročitajte još i: Oštećena kosa u 3 koraka može postati zdrava!

error: Content is protected !!