Akupresurom stopala, rešite se bolova u kičmi

Činjenica je da je akupresurom, odnosno pritiskanjem određenih tačaka na telu, moguće uticati na poboljšanje funkcija unutar tela. Tema o akupresuri, mogla bi da bude znatno šire obuhvaćena i u nekom od narednih tekstova posvetićemo joj više pažnje i prostora, ali ovog puta, zadržaćemo se na akupresuri koja ima za cilj da otkloni bolove u kičmi.

Do oslobađanja bola u kičmi akupresurom stopala:

Površina čitavih stopala, pokrivena je tačkama koji predstavljaju nervne završetke “umrežene” sa određenim organima. Pritiskom na određenu tačku na stopalu, vi zapravo vršite najfiniju masažu određenog organa u organizmu. Neretko, onda kada imate problem sa funkcijom određenog organa, bilo da je reč o trenutnom ili o trajnom poremećaju funkcije, prilikom pritiska određene tačke na stopalu koja odgovara tom organu, osetićete blagi bol. Ali ćete već nakon nekoliko sekundi ponavljajućeg pritiskanja iste te tačke, osetiti olakšanje ne samo u stopalu, nego i u funkciji organa.

Kao što smo rekli, ovog puta, ograničićemo se na akupresuri stopala u cilju otklanjanja bola u kičmi.

Kako su pozicionirane tačke na stopalu koje su “umrežene” sa kičmom:

Naime, unutrašnji luk stopala, koji se prostire od sredine spoljašnje ivice palca, preko Ahilove pete, pa sve do korena i spoljašnje ivice pete, zapravo predstavlja regiju stopala na kojoj su smeštene tačke koje su povezane sa kičmom, odnosno sa kičmenim pršljenovima.

Početni deo pomenutog luka stopala, koji obuhvala regiju na spoljašnjoj ivici palca, prekriven je skupom tačaka koje predstavljaju vratne pršljenove kičme. Kako se spuštate niže niz luk stopala, tako se “spuštate” niže niz kičmeni stub, tako da kada stignete do ivice pete, zapravo ste “stigli” do karličnog dela kičme. Tačke odgovorne za lumbalni deo kičme, smeštene su od prilike baš u regiji Ahilove pete.

akupresura stopala

Ukoliko imate za cilj da isprobate akupresuru ovih tačaka, sedite i stopalo (sve jedno da li je levo ili desno), podignite na koleno druge noge. Zatim, vrh palca ruke, naslonite na koren pete i kratkim pritiskajućim pokretima ga pomerajte duž luka na stopalu, sve do ivice palca na stopalu. Kada stignete do te završne tačke, na isti način, dakle kratkim pritiskajućim pokretima, palac ruke vratite u početnu poziciju. Takav postupak, ponavljajte koliko je potrebno dugo, odnosno dok vam prija i dok ne osetite olakšanje ili potpuni prestanak bola u predelu kičme.

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom vršenja akupresure na stopala, jeste da pomeranjem palca duž luka stopala, izvršite između 32 i 34 pritiskanja. Na taj način, detaljno ćete ispritiskati tačke koje su povezane sa kičmom i povećaćete šansu da bol u kičmi potpuno prestane.

[adsense_inserter id=”12825″]

Pogledajte ilustraciju koja će vam pojasniti poziciju tačaka na stopalu koje su povezane sa kičmom:

akupresura stopala
foto: pinterest.com

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

error: Content is protected !!