Osobine po kojima se razlikuju eterična i biljna ulja

Ono što je prisutno kao jako rasprostranjena zabluda, jeste da su eterična ulja isto što i biljna ulja. Međutim, ova tvrdnja nije tačna i postoji čitav niz pojedinačnih osobina koje karakterišu dve pomenute vrste ulja i koje čine razliku među njima. U nastavku teksta, saznajte o kojim osobinama i o kojim razlikama je reč.


Koje osobine karakterišu eterična i biljna ulja i čine razliku među njima?

Da bi ste jednostavnije i preciznije mogli da razumete osobine i razlike između eteričnih i biljnih ulja, najbolje je da se prvenstveno upoznate sa definicijama ove dve vrste ulja.
Naime, eterična ulja, zapravo predstavljaju proizvode biljnog porekla koji se dobijaju procesom destilovanja materija sadržanih u biljkama.

U procesu destilovanja, ove materije se izdvajaju i bivaju koncentrisane u sadržaj koji nazivamo eterično ulje. Za razliku od eteričnih ulja, biljna ulja se dobijaju u procesu takozvanog hladnog ceđenja ili u nešto ređem broju slučajeva u procesu toplog ceđenja. Kao rezultat takvog ceđenja, dobija se potpuno prirodan proizvod, koji nazivamo biljno ulje.

Procesu ceđenja, izlažu se najčešće plodovi i semenke biljaka, a u nešto ređem broju slučajeva i ostali delovi biljaka.

Postoji još jedna veoma bitna osobina koja utiče na razliku izmešu eteričnih i biljnih ulja. Konkretno, eterična ulja su za razliku od biljnih ulja nemerljivo više koncentrovana i kao takva mogu izazvati čak i iritacije na koži ukoliko se na nju u cilju nege ili lečenja nanesu direktno u količini većoj od nekoliko kapi odjednom.

etericna ulja

Korišćenje eteričnih i biljnjih ulja za negu

Nasuprot eteričnim uljima, biljna ulja su znatno blaža i kao takva mogu se nanositi direktno na kožu u većim količinama. Ovakve osobine eteričnih i biljnih ulja, rezultirale su time da se biljna ulja drugačije nazivaju bazna ulja i da služe upravo kao baza u koju se dodaju eterična ulja u manjim količinama.

Različite mešavine baznih i eteričnih ulja, pripremaju se i koriste se kao savršeno efikasni preparati za negu ili lečenje kože ili kose, ali i kao sredstva koja se primenjuju u aromaterapiji.
Osim kao dodatak baznim uljima, eterična ulja se mogu dodavati i direktno u vodu recimo tokom kupanja, ali i direktno u samu kupku, gel za tuširanje, kremu za negu tela ili negu lica ili neki od preparata namenjenih za negu kose.

[adsense_inserter id=”12825″]

Ukoliko se dodaju u neki od navedenih preparata, preporučuje se da se eterična ulja sipaju u manje količine tih preparata, odnosno neposredno pre upotrebe i to u količinu tog preparata koju ćete odmah upotrebiti. Nikako eterično ulje nemojte sipati u celokupan sadržaj preparata (direktno u ambalažu u kojoj se nalazi preparat). Razlog za ovu preporuku, jeste to što će na taj način eterična ulja sačuvati maksimum svoje delotvornosti i pokazaće bolju rastvorljivost.

Sa druge strane, biljna ulja se mogu upotrebiti i potpuno individualno u odnosu na eterična ulja i u tom slučaju će takođe pokazati maksimum delotvornosti.

biljna ulja
U cilju boljeg, odnosno delotvornijeg delovanja eteričnih kao i biljnih ulja, potrebno je kombinovati ih tačno u skladu sa potrebama vaše kože ili sa potrebama vaše kose.

Postoje eterična, ali i biljna ulja koja ispoljavaju jednako delotvorno delovanje i onda kada se primenjuju za negu ili lečenje kože kao i onda kada se primenjuju za negu ili lečenje kose. Neka od pomenutih ulja efikasna su kada se koriste individualno, a neka su efikasna tek onda kada se koriste u kombinaciji sa drugim vrstama ulja.

Zato, pre nego što se odlučite da upotrebite bilo koje od eteričnih ili od biljnih ulja, poželjno je da se prvo upoznate sa osobinama njegovog delovanja.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

error: Content is protected !!