Sve što je potrebno da znate pri izboru četkice za zube

By  |  0 Comments

Kada je u pitanju oralna higijena, svima je dobro poznato koliko je ona vazna, ne samo kako bi se sačuvala vizuelna blistavost zuba, već kako bi se sačuvalo i njihovo zdravlje. Međutim, pored osnovnih pravila kojih se pridržavate prilikom sprovođenja oralne higijene, postoje i pravila koja bi trebalo takođe da poznajete. Reč je o pravilima koja utiču na pravilan izbor i na pravilno korišćenje četkice za pranje zuba.

Kakvu četkicu za zube treba da odaberete?

Različiti proizvođači četkica za zube, u cilju bolje prodaje svojih proizvoda, spremni su da izdvoje ogromne količine novca kako bi uložili u dobar marketing. Dobar marketing garancija je i preduslov dobre prodaje, a dobra prodaja je garancija dobre zarade. Međutim, koliko puta ste razmislili u tome koliko su informacije o četkicama za zube koje dobijate iz različitih TV reklama i sličnih oblika prezentacija proizvoda zapravo tačne?

Mi ćemo vam odmah odgovoriti na ovo pitanje. Odgovor glasi: nisu u potpunosti tačne.

Sve veća pažnja poklanja se i usmerava se na dizajn četkice. Sledeći preporuke sa TV ekrana, lako ćete doći do zaključka da „svemirski“ oblik četkice za zube, podrazumeva maksimalnu efikasnost pri njenoj upotrebi. Verujte, nije tako.

Što je vlasište četkice za zube nepravilnijeg oblika, to je efikasnost pri njenoj upotrebi manja. Najbolju efikasnost pri pranju zuba, pružaju četkice koje imaju potpunu ravnu i ujednačenu gornju površinu vlasišta.

Cetkica sa ravnom vlasi

Ovakve četkice, imaju osobinu i moć jednakog vršenja pritiska na površinu zubne gleđi pri pranju, a upravo ta osobina predstavlja osnovni preduslov da zubi budu temeljno oprani. Zato, kada sledeći put budete otišli u kupovinu četkice za zube, pobrinite se da u što širem luku zaobiđete četkice sa asimetričnim i iskrivljenim oblicima vlasišta.

Ukoliko se pitate zašto je situacija na tržištu takva da je lakše pronaći u prodaji četkicu sa iskrivljenim oblikom vlasišta, nego četkicu koja ima pravilan oblik, evo odgovora i na to pitanje:

Industrija koja se bavi proizvodnjom četkica za zube, zapravo često predstavlja ogranak industrije koja proizvodi stomatološku opremu. Što je veći broj prodatih četkica sa iskrivljenim vlasištem, to je i veći broj nepravilno opranih zuba, a samim tim i veći broj zdravstvenih problema sa zubima, pa i veći broj pacijenata u stomatološkim ordinacijama.

Dakle, vaš put do stomatološke ordinacije, postaje sve kraći i kraći, svaki put kada za pranje svojih zuba odaberete pogrešnu četkicu. Zato, nemojte doslovno i predano slušati marketinške poruke, već se pridržavajte jedinog pravog saveta pri izboru četkice: birajte četkicu sa pravilnim vlasištem.

Cetkice za zube

Šta je još potrebno da znate o svojoj četkici za zube?

Osim po obliku vlasišta, četkicu za zube treba da birate i po mekoći vlasi. Postoje četkice sa soft ili nežnim, mild ili srednje nežnim i hard ili grubljim vlasima.

  • Četkice sa nežnim vlasima, treba da koristite ukoliko imate problem sa izuzetno osetljivom gingivom (desnima).
  • Četkicu sa srednje nežnim vlasima treba da koristite ukoliko imate zdrave zube i nemate izraženu osetljivost gingive.
  • Četkicu sa grubljim vlasima, treba da koristite ukoliko imate pojačanu sklonost ka nastanku i formiranju zubnog kamenca.

Pomenute oznake, uvek ćete pronaći na ambalaži četkice za zube koju kupujete.

Ono što takođe treba da znate o četkicama za zube, jeste da one na sebi imaju indikatore oštećenja, koje samo mali procenat ljudi ume da prepozna. Indikatori oštećenja na četkici za zube su obojene vlasi koje se nalaze na njenom vlasištu. Kada ti indikatori, odnosno obojene vlasi na četkici promene nijansu, odnosno kada na dva do tri milimetra od gornje površine postanu svetliji (poblede), to znači da je došao trenutak kada svoju četkicu treba da zamenite novom.

Ostecena cetkica za zube

Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Četkicu za zube, najbolje je da promenite na svaka dva, a najviše na tri meseca. Nakon tog perioda, čak i ako nije vizuelno oštećena, vaša četkica za zube „ispravna“, odnosno nije pogodna za dalju upotrebu i za pranje zuba. Nakon tog perioda, četkica postaje stanište pogodno za nastanak i razvoj štetnih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje vaših zuba.

Takođe, četkicu za zube treba da promenite i svaki put, nakon što ste imali bilo koju bakterijsku ili virusnu infekciju u regiji usne duplje ili u regiji grla.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!