Neprijatan zadah – Zašto nastaje i kako ga se rešiti?

Kako bi smo mogli da posvetimo više pažnje pružanju informacija o tome kako se možete izboriti sa neprijatnim zadahom, prvo ćemo vas upoznati sa razlozima zbog kojih on nastaje.

Šta prouzrokuje neprijatan zadah?

Iako je prva asocijacija na neprijatan zadah nedovoljna oralna higijena, razlozi za prisustvo ovog problema su brojni i mogu biti komplikovani. Konkretno, neprijatan zadah se može javiti kao posledica zdravstvenih problema sa zubima, ali i kao posledica drugih oboljenja.

  • Recimo, kod osoba koje boluju od dijabetesa, može se javiti zadah čiji miris podseća na miris acetona. Kod osoba koje imaju zdravstvene smetnje sa bubrezima zadah može mirisati na amonijak, dok ciroza jetre može biti praćena veoma karakterističnim zadahom koji u najvećoj meri podseća na miris vlažne zemlje.
  • Osim nabrojanih zdravstvenih smetnji, neprijatan zadah mogu uzrokovati i različite vrste gastroloških problema, kao što su pojačano lučenje želudačne kiseline, prisustvo čira na želucu i slični problemi.
  • Ne treba zanemariti ni činjenicu da neprijatan zadah može nastati i usled dehidracije organizma, usled dijareje, problema sa povraćanjem, ali i usled nepravilnog režima ishrane. Recimo, duge i iscrpljujuće dijete, mogu izazvati neprijatan zadah.
  • Uz sve to, neprijatan zadah, javlja se i kao trenutna posledica konzumiranja određenih namirnica ili napitaka sa intezivnom aromom.

Kako da rešite problem neprijatnog zadaha?

U zavisnosti od uzroka nastajanja neprijatnog zadaha, razlikuju se i načini rešavanja ovog problema. Ipak, što češća i što pravilnija oralna higijena, predstavlja glavnu i osnovnu obavezu na putu do postizanja tog cilja. Ono što je važno znati, jeste da oralna higijena ne podrazumeva samo redovno i pravilno pranje zuba, već i održavanje higijene jezika, desni i celokupne unutrašnjosti usne duplje.

Upravo na jeziku, usled konzumiranja različitih namirnica i napitaka, dolazi do nakupljanja brojnih bakterija. Te bakterije, uzrokuju neprijatan zadah, ali i probleme sa bolestima zuba, zbog kojih neprijatan zadah postaje još uporniji.

Zato, svaki naredni put kada budete sprovodili higijenu zuba, ne zaboravite da posvetite pažnju i higijeni jezika, kao i ispiranju celokupne usne duplje.

Za ispiranje usne duplje i samim tim za uklanjanje potencijalno prisutnih bakterija, mogu vam odlično poslužiti sredstva koja su specijalno za to namenjena, ali i ohlađeni čaj od žalifije. Takođe, neprijatan zadah možete ukloniti i tako što ćete što češće i duže žvakati svež peršun ili svežu mentu. Ovaj metod, posebno je efikasan neposredno nakon konzumiranja aromatičnih namirnica kao što su crni ili beli luk i slično.

Još jedan savet koji će vam pomoći da se rešite neprijatnog zadaha, jeste da unosite dovoljno vode u organizam i dovoljno vitamina C. Na taj način, sprečićete dehidraciju organizma, a otpornost na bakterije koje uzrokuju neprijatan zadah će biti znatno veća.

Ukoliko vam ništa od navedenih saveta ne pomogne u borbi protiv neprijatnog zadaha, obratite se najpre svom stomatologu, koji će vas ukoliko vam ne pomogne, uputiti kod gastrologa ili nekog drugog specijaliste u skladu sa procenom problema i potrebom u konkretnoj situaciji.

error: Content is protected !!