Zima podrazumeva nošenje sunčanih naočara

By  |  0 Comments

Kada se oblačite slojevito tokom hladnih i vetrovitih zimskih dana, prekrijete osnovne delove tela kapom i šalom, džemperom, hulahopkama ili termo čarapama, čizmama i toplim kaputom. Vaš zimski izgled ipak nije potpun ako ne nosite sunčane naočare.

UV zraci su štetni i zimi

Iako zimsko sunce nije užareno, ne znači da ne trebate zaštiti vaše oči od njega. Zimi je sunce niže na nebu i pod drugačijim uglom nego leti pri čemu ste više izloženi njegovom zračenju.

UV zracenje

UV zraci izazivaju starenje kože i dovode do prerane pojave bora, perutavih crvenih fleka i braon pega, pa čak i do pojave katarakte (zamućenje prirodnog očnog sočiva) i makularne degeneracije (oboljenje žute mrlje makule – malog dela mrežnjače oka).

Nikad ne trebate izlaziti vani pre nego što naneste kremu za sunčanje sa visokim SPF faktorom. Kremu je ipak teško primeniti na osetljivi predeo kože koji graniči sa okom zbog čega su sunčane naočare najbolja zaštitita ovog predela oko očiju od štetnih sunčevih zraka.

naocare za sunce

Reflekcija snega

Zastrašujuća je činjenica da sneg reflektuje čak 85 odsto sunčevih UV zraka. Takođe, odsjaj snega može izazvati opekotine na rožnjači i uzrokovati takozvano snežno slepilo. Reflektivne osobine snega otežavaju osobama koje skijaju da vide nagibe i stazu ispred sebe pa se lako mogu povrediti ukoliko ne nose skijašku opremu u koju spadaju i sunčane naočare.

skijaske naocare

Sprečite simptome povezane sa suvim očima tokom zimskog perioda

Sunčane naočare zaštitiće vaše oči od vetra, snega i leda, smanjiće isparavanje suza, a oči će vam biti manje iritirane i crvene. Nošenje sunčanih naočara smanjuje bljesak snega, škiljenje i umor očiju. Činjenica je da preterano škilje može dovesti do pojave bora.

Kupovina sunčanih naočara

Prilikom kupovine naočara važno je da obratite pažnju na okvire koji blokiraju 100 posto UVA i UVB zrake i koji su dovoljno veliki da u potpunosti zaštite oči i osetljivu kožu oko njih.

Izloženost jakim sunčevim zracima povećana je ako ste na skijanju ili napolju na većim nadmorskim visinama. Ukoliko koristite naočare za vanjske sportove, izaberite one koje lepo prijanjaju na vaše lice. Uverite se da vas ne stežu i da je težina ravnomerno raspoređena između vaših ušiju i nosa.

naocare za sunce na snegu

Sunčane naočare sa polarizovanim staklima obezbediće vam bolji vid i veću zaštitu jer pružaju pogled bez odbljeska sa prirodnim bojama uz 100 odsto UV zaštitu.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!