Male tajne i koraci u profesionalnom šminkanju

By  |  0 Comments

Šminkanje je dekorativni tretman lica tokom kojeg profesionalni šminker ulepšava vaše lice kroz nekoliko koraka, koristeći različita dekorativna sredstva i proizvode prilagođene tipu kože i služeći se priborom za šminkanje. Upoznajte korake i neke od tajni profesionalnog šminkanja.

Ko je profesionalni šminker i kome prepustiti lice?

Profesionalni šminker je osoba stručno obučena za to zanimanje, koja poseduje sertifikat, odnosno, dokaz o uspešno savladanim tehnikama šminkanja. Kako biste bili sigurni da dobijate profesionalnu uslugu, odnosno profesionalno šminkanje, potrebno je da obratite pažnju na sledeće stavke:

  • Higijena! Profesionalni šminker mora svoj pribor, kao i proizvode, da održava čistim i urednim.
  • Da dobro poznaje šminku i pribor za rad.
  • Da kroz odgovarajuće tehnike šminkanja dovede vaše lice do savršenstva, odnosno, da ispuni vaša očekivanja.
  • Strpljenje. Vaš profesionalni šminker mora imati strpljenja za vas.

Koraci u profesionalnom šminkanju

I Priprema kože za šminkanje

1. Čišćenje lica

Ukoliko je lice već našminkano, potrebno je ukloniti šminku odgovarajućim skidačem (u zavisnosti od toga da li je šminka vodootporna ili ne). Ako na licu nema šminke, dovoljno je očistiti kožu micelarnom vodom. U oba slučaja nakon čišćenja, nanosi se tonik.

2. Hidratacija 

Ukoliko je koža izrazito suva, potrebno je izvršiti hidrataciju i naneti odgovarajuću kremu.

3. Baza/Prajmer 

Nanošenje baze/prajmera je veoma bitan korak u šminkanju. Prvo, jer predstavlja „zaštitni“ sloj između kože i podloge, odnosno, pudera. Drugo, postoje razne vrste baze/prajmera koji čine šminku dugotrajnijom i sprečava neželjene efekte poput presijavanja pojedinih delova lica, isušivanja…Tako postoje različite vrste baze/prajmera poput neutralnog (predviđenog za normalnu kožu), zatim za masnu kožu, suvu, za šminku rađenu isključivo za fotografisanje…

II Korekcija kože

1. Odrediti osnovni ton kože

To će pomoći pri odabiru nijanse tečnog pudera (koji se prethodno bira u odnosu na tip kože – normalna, kombinovana, masna, suva).  Postoje razne vrste četki za nanošenje tečnog pudera poput „bockalice“ ili takozvane „tvor“ četke, koja je napravljena od kombinacije prirodne i sintetičke dlake, zatim pljosnata, sintetička četka, četka sa gustom sintetičkom dlakom. Pored četki, za nanošenje tečnog pudera može da se koristi i Beauty Blender, odnosno, sunđerasto „jaje“.

2. Nanošenje korektora 

Nakon odabira odgovarajuće nijanse korektora, sintetičkom četkicom korektor se nanosi na podočnjake i na nepravilnosti na licu (naravno, ukoliko ima potrebe za tim).

3. Matiranje/Fiksiranje podloge (tečnog pudera, korektora) 

U ovu svrhu, šminkeri uglavnom koriste transparentne pudere u kamenu ili prahu, iz razloga jer se oni prilagođavaju svakoj boji kože. Ova vrsta pudera nanosi se četkom od prirodne dlake, kako proizvod ne bi spao sa četke dok se ne dođe do lica (što se dešava prilikom korišćenja četke od sintetičke dlake). Prstima se proverava da li je lice dovoljno matirano, odnosno, da li se „lepi“.
Deo ispod oka matira se manjom četkicom, ali se prethodno prstom ukloni višak korektora.

III Oblikovanje lica

1. Merenje proporcije lica, blago senčenje puderom u kamenu (bronzerom) koji je malo tamniji od tečnog pudera. Senči se linija ispod jagodične kosti do uha.

2. Highlighter – ovim proizvodom se naglašava vrh jagodične kosti, nanosi se iznad gore navedenog osenčenog dela lica.

3. Rumenilo naneti kružnim pokretima, odgovarajućom četkicom.

paleta-za-konturisanje paleta-za-konturisanje-2

Gde i kako da nanesete bronzer, hajlajter i rumenilo?

IV Korekcija obrva

U zavisnosti od potrebe i želje klijenta, izvršava se korekcija obrva, za koju se mogu koristiti proizvodi poput senki za obrve, olovke, kremastih proizvoda namenjenih u tu svrhu i odgovarajućeg pribora, odnosno četkica. Ukoliko dođe do korekcije obrva, prvo je potrebno korigovatni, tačnije dati oblik obrvi, zatim popunjavati.

senke-za-obrve

*klik na sliku za više informacija

V Oblikovanje i šminkanje očiju

Veoma je bitno obratiti pažnju, pre početka šminkanja, na oblik očiju. Primer: tužne oči – Voditi računa da senke ne spuštati ka dole, kako oči ne bi izgledale još tužnije. Prilikom šminkanja očiju, mogu se koristiti razne tehnike profesionalnog šminkanja očiju poput tehnike olovke, zatim tehnika gel ajlajnera…

VI Usne

Veštom šminkom lako se mogu korigovati usne ukoliko postoji potreba za tim. Uz razne trikove, pomoću 3D tehnike, šminker može trenutno uvećati ili smanjiti vaše usne. Olovke za usne igraju veoma bitnu ulogu u oblikovanju usana. One daju taj „osnovni“ okvir, drže tečni karmin da se ne razlije i ne sklizne sa usana, produžavaju trajnost karmina.

Za kraj, potrebno je fiksirati šminku, mada to nije obavezno. Ako postoji potreba za fiksiranjem šminke, postoje fiksatori u spreju, koji su veoma praktični za korišćenje i veoma efikasni.

Autor teksta: “Male tajne i koraci u profesionalnom šminkanju” – Dana, Lover Of Beauty

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!