Povratak beauty trendova iz ’80-ih – DA ili NE?

By  |  0 Comments

Osamdesete su večita inspiracija kada je reč o make-upu i frizurama: mnogo roze rumenila u “draped” tehnici, kosa zalizana ka nazad, spiralne kovrdže, plava senka za oči… Kao i uvek, trendovi se vraćaju: prošlost oblikuje sadašnjost, tako da ove sezone možemo prigrliti beauty trendove iz 80-ih. A na vama je da odlučite da li ćete poneti frizuru ili šminku koje su inspirisane intezivnim 80-tim.

Osamdesete kao beauty inspiracija

Šminkeri koji su radili modne revije, editorijale i slikanje se prisećaju ove dekade: kažu da je to bila era ekstrema u modi, šminkanju, muzici, ali i i era najveće kreativnosti. Vladala je šminka koje naglašava očni kapak u bojama plave, zelene i ljubičaste. Naglašavale su se istovremeno i usne i oči – suprotnom današnjim make-up pravilima. Rumenilo se nosilo veoma visoko, u jarkim pink nijansama. Kosa je bila zalizana ka nazad, ili suprotno – potpuno divlja i kovrdžava.

Povratak osamdesetih: Make-up

“Blush Draping” tehnika

Ova tehnika visokog nanošenja rumenila koje konturiše lice, aktuelna je poslednjih par sezona, i to sa dobrim razlogom – izgleda mekše od tradicionalnog konturisanja i hajlajtovanja lica. Nastala upravo 80-ih, “draping” tehnika podrazumeva skulpturisanje jagodica, slepoočnica, dužine nosa, stranica vrata i ušnih resica, uz pomoć pink rumenila. Razlog za njenu popularnost je taj što imitira sveže lice tokom hladnog jutra. Poslednjih sezona ju je oživao make-up master Kevyn Aucoin.

Povezano: “Draping” – Novi (stari) trend u šminkanju

draping tehnika

Instagram/Printscreen

“Lip Locking” tehnika jarkih usana

Kako osamdesete pamtimo i po jarkim bojama usana – podsećamo se specijalne tehnike, kojom je pre 3 decenije osiguravano da karmin ostane na mestu celog dana i noći. Naime, “lip-locking” tehnika je postojala skoro pola veka pre 80-ih, ali je tada posebno bila popularna.

Za početak, iscrtajte konture usana olovkom kao i obično, a potom umočite trouglasti sunđerčić u transparentni puder u prahu. Utapkajte ga po usnama i pritisnite uz ivice usana, najbliže moguće liniji liplajnera. Nanesite karmin, i potom ponovo utisnite puder sunđerčićem.

lip locking

Instagram/Printscreen

Plavo na očima

Ako se prisetimo filmova iz osamdesetih, glavna protagonistkinja je obično imala svetlo plavu senku preko celog kapka. Iako se ovaj stil više ne nosi ovako, plava senka za oči može izgledati veoma chic, ako znate kako da je iskombinujete.

Nećete je razmazati po celom kapku, već je ponesite kao poznate ličnosti: kao teget smokey eye, kao liniju aquamarine ajlajnera, ili kao cat eye. Ako ste dovoljno odvažni, uz klasičan smeđi smokey ponesite plavu maskaru na trepavicama.

Za efekat plavetnila na očiam preporučujemo City Color Mat senku “Monday Blues”.

plavo na očima

Instagram/Printscreen

Povratak osamdesetih: Kosa

Spiralne kovrdže

Glavni trend što se tiče kose osamdesetih bio je mini-val. Iako se on vratio prethodnih sezona sa modernim obrtom – opuštenim spiralama, umesto sitnim kovrdžavama, volumen je i dalje tu. Umesto mnogo čupave kose, poznati nose spiralne kovrdže koje su više definisane i odskaču poput federa.

frizure osamdesete

Instagram/Printscreen

Kosa zalizana ka nazad

Ujedno praktična i alternativna, ova frizura je dašak inpiracije iz 80-ih: samo začešljajte prednje delove kose ka nazad i fiksirajte uz malo laka za kosu i par ukosnica. Možete napraviti i wet-hair varijantu ove frizure, uz pomoć gela za kosu. Kako god da nosite ovaj stil, veoma je raznovrsan i chic, posebno za svečane prilike.

zalizana kosa

Instagram/Printscreen

Povezano: Povratak starih make-up trendova – Ovako smo se nekad šminkale, a sada je opet IN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!