Ove stvari nikako NE SMETE da radite ako ste izgoreli na suncu!

By  |  0 Comments

Bilo da smo proveli čitav dan na sucnu u gradu, na moru ili bazenu – koža izgorela na suncu nije retka pojava, koliko god se štitili. Sigurno znate brojne načine da umirite crvenilo i peckanje kože. S druge strane, postoje stvari koje nikako ne smete da radite dok oporavljate izgorelu kožu koja peče i zateže. Zato pogledajte u nastavku šta sve ne smete da raditi ako vam je koža izgorela.

Najčešće greške u nezi kože izgorele na suncu

1. Ljuštite i čačkate kožu

Kada izgorela koža počne da zaceljuje, ona otpada u suvim ljuspicama koja se ljušte. Svi znamo da je jako primamljivo da je ljuštimo. Ali – ruke dalje! Ne čačkajte kožu i na bušite plikove ako ih imate. U suprotnom, češanje i ljuštenje kože može dovesti do do potencijalnih ožiljaka i infekcije kože. Pustite kožu da se umiri i mažite je kremama za hladjenje i obnavljanje kože.

Povezano: Da li ste sigurni da pravilno koristite kremu za sunčanje?

koža

2. Pilingujete kožu

Piling kože se ne razlikuje puno od čačkanja i ljuštenja kože rukama. Zato znate koliko štetan može biti po kožu izgorelu od sunca. Proizvodi za piling su grubi, sadrže čestice ili kiseline, zato se držite dalje od njih dok ne izlečite kožu. Trljanje osetljive kože grubim pilingom će samo pogoršati vaš problem, zato je nežno čistite vodom i mažite proizvodima na bazi aloje i pantenola.

3. Koristite iste proizvode za negu tela

Proizvodi za kupanje i negu tela nisu kreirani za oštećenu, crvenu i izgorelu kožu. Zato postoje posebni proizvodi koji je neće isušiti, a pomoćiće umirivanje i zaceljivanje. Ako koristite vaše standardne sapune ili gelove za umivanje, možete kožu dodatno iritirati.

Ne zaboravite da većina kozmetika za telo sadrži alkohol, veštačke mirise i boje, sulfate i parafine, koji su previše za iritiranu kožu. Zato je najbolje da koristite čistu vodu i proizvode na bazi aloje (bez mirisa) da umirite izgorelu kožu.

Povezano: Prirodni umirujući tretmani protiv opekotina od sunca

sunčanje

4. Pravite vruće kupke

Čak i ako volite vruće kupke ili tuširanja, najbolje je da ih izbegavate dok vam koža ne zaceli. Opekotine od sunca već čine kožu dovoljno upaljenom, tako da će kupka učiniti da se koža dodatno zagreje uz osećaj neugode. Stvari mogu biti još gore ako legnete u kupku punu mirišljave soli ili gela za tuširanje. Zato se tuširajte najblažom mogućim sredstvom i mlakom vodom, najkraće moguće.

5. Kožu prekrivate šminkom

Niko ne želi da ide ulicom sa crvenim nosem ili grudima. Zato mnoge žene posežu za šminkom kako bi prekrile opekotine od sunca. Velika greška! Prvo, šminka ne rešava problem izgorele kože. a ne može ga adekvatno ni prekriti. Koži treba prostor da diše i zaceli. Ovako samo dodajete nepotrebne proizvode što može dovesti do dalje iritacije. Jedino što možete je da zaštitite kožu kremom sa SPF faktorom.

šminkanje

6. Nosite usku odeću

Ako su vam izgorela leđa i grudi, ili bilo koji drugi deo tela – uska odeća će sprečiti kožu da diše, što će samo produžiti vreme zaceljivanja. Osim toga, uska odeća dovodi do trenja materijala i izgorele upaljene kože. Zato, ako ste izgorelil, nosite široku laganu odeću od prirodnih materijala, poput pamuka i viskoze.

7. Nanosite hemijski zaštitni faktor

Pošto ste izgoreli na suncu, želećete da nežnu iritiranu kožu dodatno zaštitite od daljih oštećenja, pa je logično da je namažete kremom sa zaštitnim faktorom. Ipak, greška koju mnogi prave je da koristite SPF kreme sa hemijskim filterima.

Imajte na umu da je stavljanje hemije na iritiranu kožu veliko ne. Zato birajte zaštitnu kremu na bazi mineralnih filtera (to su one koje sadrže kao drugi sastojak Zinc Oxide ili Titanium Dioxid, prirodne minerale). Kako da razlikujete hemijske i mineralne SPF kreme – možete pročitate OVDE.

Pročitajte još i: Nega kože posle sunčanja – spolja i iznutra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!