Nega kože nakon sunčanja – spolja i iznutra

By  |  0 Comments

Uporedo sa dobijanjem željenog preplanulog tena, u periodu sunčanja vaša koža trpi niz drugih promena koje negativno utiču na njen izgled i zdravlje. Sklonost perutanju, gubitak vlažnosti i elastičnosti, suvoća i osetljivost, samo su neke od nepoželjnih promena. Zato je nega kože nakon sunčanja od izuzetnog značaja.

Zašto koža trpi takve promene u toku sunčanja?

U toku sunčanja, intezivno delovanje sunčevih zraka na kožu, deluje najpre tako da se smanjuje vlažnost kože. Samim tim, postepeno, ali sigurno, koža postaje dehidrirana, što dovodi do disfunkcije njenih ćelija. Sa disfunkcijom ćelija, koža postaje nesposobna da proizvede dovoljnu količinu kolagena i elastina, a to se direktno odražava na povećanje njene osetljivosti i na pojavu promena koje smo u uvodnom delu teksta naveli.

Koža izložena pojavi neželjenih promena, izgleda vidno starije i takvim izgledom vam direktno šalje apel da je neophodno da hitno preduzmete mere pojačane i pravilne nege. Pojačanom i pravilnom negom kože nakon sunčanja, koži ćete pomoći da se ubrzano regeneriše i da istovremeno izgleda i preplanulo i zdravo, što je složiće se prioritet.

Kako negovati kožu nakon sunčanja?

Nakon sunčanja, kožu je potrebno da negujete i spolja i iznutra, kako bi nega koju joj pružate bila pravilna.

Nega kože spolja:

Kada je reč o nezi spolja, važno je da redovno, a to znači bar dva puta nedeljno, kožu tretirate odgovarajućim pilingom. Kao sredstvo za piling, možete koristiti i neki od preparata koji su namenjeni za piling lica. Poželjno je da takvi preparati u sebi sadrže elemente kao što su glukozamin ili alfa hidroksilna kiselina. Tretiranjem kože ovakvim pilingom, oslobodićete je od prisustva izumrlih ćelija i pospešićete proizvodnju kolagena u njenim dubokim slojevima. To će pomoći koži da bude otpornija na uticaj sunčevih zraka i da intezivnije sačuva svežinu i elastičnost nakon sunčanja.

Uz upotrebu pilinga, preporučuje se i svakodnevno tretiranje kože hidrantnim kremama ili serumima koji su obogaćeni vitaminima kao što su vitamin E, vitamin C i retinoidi (sintetički vitamin A). Pomenuti vitamini, osim što poboljšavaju proizvodnju kolagena u dubokim slojevima kože, istovremeno čuvaju i pospešuju njenu vlažnost, kao i otpornost na uticaj slobodnih radikala koji su jedan od glavnih uzročnika ubrzanog starenja kože.

S obzirom da je nebrojeno puta do sada naučno dokazano da hijaluronska kiselina usporava propadanje ćelija kože, usporava starenje i vezuje čestice vode za ćelije kože, preporučuje se i upotreba preparata koji sadrže upravo ovaj element. Takvi preparati, pomoći će vam da vam koža uprkos izloženosti sunčevim zracima i nakon sunčanja ostane lepa i zdrava.

Nega kože iznutra:

Da bi ste kožu nakon sunčanja pravilno negovali iznutra, potrebno je da svakodnevno u organizam unosite što veće količine sveže vode, ali i da ishranu obogatite namirnicama bogatim antioksidansima i vitaminima.

Preporučuje se svakodnevno konzumiranje grožđa, šargarepe, zelenog čaja ili čaja od žalfije, kao i limunade. Upotreba suplemenata koji sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin E ili selen, takođe je preporučena.

Povezano: Kako da napraviš domaći vitamin C

Preporučuje se i upotreba ulja noćurka koje je za konzumaciju dostupno u vidu kapsula i u kapima. Ovo ulje, savršeno pruža podršku organizmu u procesu očuvanja zdravlja kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!