Kašika zdravlja: Napravite dodatak vitamina C kod kuće

By  |  0 Comments

Odgovarajuće doze vitamina C od suštinskog su značaja za kosti, mišiće, hrskavicu i vaskularno zdravlje, za zdravlje zuba i imunitet. Rastvorljiv je u vodi i ne čuva se u organizmu pa je izuzetno važno da dodatak vitamina C uvek imate pri ruci. Kupovni dodaci vitamina C su genetski modifikovani, ali ne brinite, postoji način kako da pripremite dodatak vitamina C kod kuće.

Vitamin C je popularan kućni lek koji ljudi uglavnom koriste za lečenje prehlada. Egzotično voće poput limuna, grejpfruta ili pomorandže bogato je antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, zaustavljaju širenje ćelija raka, te sprečavaju anemiju (apsorbuje gvožđe u organizmu).

Nećete više nikad kupovati dodatak vitamina C nakon što naučite kako da ga napravite kod kuće!

Povezano: Voda sa limunom – Zašto je treba piti svako jutro?

Kašika zdravlja svaki dan

Veoma je važno da kupite organsko južno voće, bez fleka i oštećenja. Operite pa pojedite limun, grejpfrut ili pomorandžu i sačuvajte koru ovih voćkica. Isecite citrusnu koru na tanke trake pa je osušite.

Koru možete sušiti na tri načina:

  1. u dehidratoru hrane na 40 stepeni 24 sata ili duže, odnosno dok kora ne bude hrskava,
  2. na jakom suncu 3 do 4 dana, ili
  3. u rerni na 65 stepeni sat, sat i po.

Sušenje kore zavisi od njene debljine. Ako je kora hrskava znači i da je suva.

Zatim u blenderu sameljite osušenu koru agruma i dobijeni prah stavite u hermetički zatvorenu posudu. Držite dodatak vitamina C u frižideru (6 meseci) ili na tamnom i hladnom mestu (3 meseca).

Citrusna kora sadrži mnogo više vitamina C od voća, kao i više minerala. Samo jedna kašika praha kore agruma sadrži duplu količinu vitamina C i trostruku količinu vlakana od voća. Uzmite kašiku vitamina C svaki dan. Možete ga dodati u smoothie, supu, salatu ili sokove. Izbor je na vama.

Povezano: Limun i maslinovo ulje – Životna kombinacija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!