Limun i maslinovo ulje – Životna kombinacija

Ako se svakog jutra budite umorni i iscrpljeni i bez energije, bićete srećni kada nastavite da čitate i shvatite da ste na pravom mestu. Lekovita mešavina limun i maslinovo ulje, postaće vaša neophodna životna kombinacija.

Kombinacija limun i maslinovo ulje će očistiti vaše telo od svih toksina i štetnih materija te vam pružiti osećaj svežine i napuniti vas energijom. Limun i maslinovo ulje se često pojedinačno koriste kao sredstva za zdravlje i lepotu, ali njihovo zajedničko dejstvo pomaže kod različitih zdravstvenih stanja i tegoba.

Limun je bogat mnogim zdravim hranljivim materijama, vitaminima, antioksidansima te pruža mnoge zdravstvene prednosti. Bogat je vitaminom C i obezbeđuju vitamin B, belančevine, kalijum, ugljene hidrate i fosfor. Olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti.

Maslinovo ulje ili tečno zlato, kako su ga zvali Grci i Rimljani, sadrži esencijalne masne kiseline koje omogućavaju da se suočimo sa tzv. lošim holesterolom. Sadrži vitamine A, D, K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, te tako sprečava prevremeno starenje.

Povezano: Ulje koje obožavamo – Maslinovo ulje za negu i lepotu!

Kombinacijom ova 2 snažna sastojka dobićete moćnu životnu kombinaciju koju možete koristiti za lečenje i sprečavanje brojnih različitih zdravstvenih problema.

Poboljšava probavu

Kombinacija maslinovog ulja i limuna poboljšava funkcije jetre i žučne kese. Pored toga što vas štiti iznutra, deluje i kao snažan antioksidans koji vas oslobađa toksina. Aktivira varenje i pomaže u otklanjanju svega iz organizma što nam ne treba.

Poboljšava cirkulaciju

Ova mešavina poseduje moćna lekovita svojstva koja je čine veoma korisnom protiv kardiovaskularnih problema. Super zdravo maslinovo ulje obezbeđuje osnovne masne kiseline koje su važne za mnoge funkcije organizma, kao što su aktiviranje cirkulacije i uklanjanje viška lošeg holesterola. Pored toga što poboljšava protok krvi, olakšava i simptome raznih alergija, kao i bolesti disajnog sistema.

Smiruje upalne procese

Lekovita kombinacija limun i maslinovo ulje poseduje anti-inflamatorna svojstva. Ako ga konzumirate svaki dan na prazan stomak, rešićete se bolova u zglobovima. Pored unutrašnje upotrebe, možete probati i oblog od ova dva sastojka – stavite koru od dva oguljena limuna u teglu i prelijete je maslinovim uljem, ostavite da lek odstoji dve nedelje. Primenite ga na bolne zglobove – sipajte dobijeni lek na gazu i stavite na zglob, preko gaze stavite prozirnu samolepljivu foliju.

Zaustavlja kamen u žuči

Razlaganje kamena u žuči, ali i kamena u bubrezima, može podstaći mešavina limuna i maslinovog ulja. Ukoliko pijete mešavinu soka od jednog limuna i jedne kašike maslinovog ulja svako jutro na prazan stomak (sat pre doručka) sprečićete i zaustaviti rast kamena u žuči.

Dakle, ne oklevajte i probajte ovu čudesnu kombinaciju danas.

Povezano: Voda sa limunom – Zašto je treba piti svako jutro?

error: Content is protected !!