5 razloga zašto treba da uključite ovsenu kašu u svoju ishranu + 2 recepta

ovsena kaša

Malo ljudi bi pomislilo da je dobra stara ovsena kaša zdrava hrana. Međutim, kada se pravilno pripremi, ovsena kaša je savršena osnova za zdrav doručak. Ona je dobra za varenje, što je ključni faktor za sveukupno zdravlje, a takođe vas održavaju sitima dugo vremena. Nastavite da čitate da biste saznali više.

Evo zašto je ovsena kaša super zdrav doručak

1. Sadrži veliku količinu vlakana

Ovo je izuzetno dobro za varenje, i zato ovsena kaša podstiče rad creva i pravilnog varenja.

2. Snižava nivo holesterola

Ovime je ovsena kaša korisna za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

3. Bogata je vitaminima

Lekari uvek ističu da je ovsena kaša vogata vitaminima K, B1 i B6. Osim toga, ovsena kaša sadrži antiinflamatorne minerale kao što su bakar i cink. Takođe je bogat kalcijumom i kalijumom.

4. Bogata je proteinima

Ako uporedite nutritivne vrednosti različitih vrsta žitarica, videćete da su vrednosti ovsene kaše odlične. Iako je udeo ugljenih hidrata prilično visok, sadržaj proteina je takođe dobar.

5. Dobro je za nivo šećera u krvi

U ovsenim pahuljicama praktično nema slobodnog šećera. To znači da nivo insulina ne raste brzo kada jedete ovsenu kašu. Umesto toga, postoji zdrav porast šećera u krvi i stoga dugotrajna sitost.

Povezano – 2 recepta za ukusan doručak koji se sprema u tortilji

ovsena kaša

Kako je najbolje jesti ovas?

Klasični britanski način konzumiranja ovsa bi bila kaša. Međutim, morate imati na umu da se veliki deo vitamina i elemenata u tragovima razgrađuje tokom procesa kuvanja. Nutricionista zato savetuje da jedete nekuvanu ovsenu kašu. Umesto toga, stručnjak preporučuje dve druge varijante.

Recept br. 1: Overnight oats sa bademovim mlekom, kurkumom, cimetom i borovnicama

Uveče stavite ovas u malu činiju. Sipajte mleko ili napitak na biljnoj bazi dok se ovas potpuno ne pokrije. Stručnjci preporučuju kombinovanje ovsa preko noći sa drugom superhranom, kao što je kurkuma. Obiluje antioksidansima i čak je i samo kašičica dovoljna da doručak bude još zdraviji. Profesionalac preporučuje dodavanje malo cimeta za bolji ukus. Potom treba ostaviti ovas preko noći da se namače u frižideru osam do dvanaest sati. Ujutro možete dodati još jednu superhranu u vidu borovnica. Tamne bobice su takođe bogate antioksidansima. Ako na ovaj način pripremite ovsenu kašu, imaćete super zdrav doručak koji je takođe bogat vlaknima i antioksidansima.

ovsena kaša

Recept br. 2: Proteinski šejk sa ovsenim pahuljicama i svežim voćem

Za one koji ne doručkuju i redovno konzumiraju proteinske šejkove, stručnjak za ishranu preporučuje: Dodajte jednu do dve kašike ovsa i malo svežeg voća i sve izblendajte u blenderu. Ovas daje šejku prijatan orašasti ukus, a vitamini se zadržavaju, tokom procesa mešanja.

ovsena kaša

Pročitajte još i – 3 recepta za ovsene kaše

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!