Nutricionisti otkrivaju: Ovo su namirnice koje nikako ne treba jesti za doručak

doručak

Doručak je jedan od onih obroka koje ili obožavate ili redovno preskačete. Neki ljudi ne mogu da započnu dan bez jakog obroka, čim ustanu, dok drugi ne mogu ništa da pojedu sve do ručka. Koja god da je vaša preferencija, trebalo bi da znate šta je najzdravije pojesti ujutru na prazan stomak, a svi znamo da to nije pecivo iz lokalne pekare, uz šolju kafe za poneti. Zato nutricionisti u nastavku otkrivaju šta je to što treba da izbegavamo – odgovori će vas iznenaditi!

Zašto je doručak toliko važan?

Doručak se smatra najvažnijim obrokom dana, s razlogom: hrana koju pojedemo jutru utiče na sve, od kognitivnih funkcija, povećava nivo energije i nivo šećera u krvi i utiče na zdravlje organa za varenje. Važno je da slušate svoje signale svog apetita kada konzumirate prvi obrok. Ključni faktor je da jedete kada ogladnite ili osećate nizak nivo energije. Prvi obrok u danu mora biti pun proteina i vlakana kako biste duže vremena bili siti i regulisali nivoe šećera u krvi. Konzumiranje slatkog doručka i peciva, ili voćnih jogurta nije idealno za jutro, jer ova hrana naglo povećava nivo glukoze u krvi, čime ćete mnogo brže opet ogladneti.

Povezano: 3 jesenja smutija koja će vam dati energiju za hladna jutra

doručak

Najgore namirnice koje možete pojesti za doručak

Uopšteno gledano, najgore namirnice i obroci koje možete pojeti ujutru su oni bogati šećerom, sa niskim sadržajem vlakana i proteina. Ovo vas neće držati sitim do ručka. Neke od tih namirnica su:

  • slatke žitarice – mnoge pakovane žitarice za doručak su prepune šećera, a siromašne vlaknima i proteinima. Ovo doprinosi gojenju, povećava nivo šećera u krvi, uz veliki pad energije tokom dana.
  • peciva – peciva poput kifli, kroasana, pita mogu sadržati visoke nivoe rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera. Oni daju kratak boost energije, ali posle toga dolazi pad, što dovodi do gladi.
  • procesuirano meso – slanina, kobasice, salame, viršle, suhomesnato sadrži visok nivo zasićenih masti, uz aditive i konzervanse. Redovna konzumacije ovih namirnica može doprineti bolestima srca i drugim zdravstvenim problemima.
doručak
  • kafa ili čaj sa šećerom – napici koji se tipično piju za doručak su obično puni šećera i sirupa, poput latte kafa sa ukusom ili zaslađenih čajeva. Ovo doprinosi preteranom unosu kalorija i skokovima šećera u krvi.
  • voćni sokovi – dok su cele voćke generalno zdrav izbor, voćni sokovi su puno šećera, a fale im vlakna iz cele voćke.
  • “breakfast” čokoladice koje imaju nizak procenat vlakana – neke od čokoladica koje se reklamiraju kao obrok za doručak sadrže mnogo dodatih šećera, a nizak sadržaj vlakana.
  • voćni jogurt – jogruti sa ukusima često sadrže dodate šećere i veštačke boje.

Šta treba onda jesti ujutru?

Nutricionisti se slažu da dobro izbalansiran doručak sadrži mix makronutrijenata – ugljene hidrate, proteine, i zdrave masti, kao i vitamine i minerale. Neki od primera su: ovas, grčki jogurt, jaja, bobičasto voće, semenke i orašasti plodovi, avokado, smutiji.

doručak

Pročitajte još i: Zdrav jesenji doručak koji vam daje energiju – 3 recepta za ovsene kaše

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!