Zdrav jesenji doručak za energiju: 3 recepta za ovsene kaše

By  |  0 Comments

Sa prelaskom u hladniji deo godine, svako od nas će uživati u toplim ovsenim kašama, koje daju energiju, a pritom su zdrave i ugreju nas za početak aktivnog dana! Davno je prošlo vreme bezukusne ovsene kaše – zato vam donosimo 3 recepta kako možete pripremiti ovaj ukusan i dzrav obrok, i to za manje od 20 minuta.

Ovsena kaša sa bundevom

Sastojci:

  • pola šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje kuvane bundeve iz konzerve
  • 1 šolja nemasnog mleka
  • prstohvat mlevenog kardamoma
  • malo začinskog mixa za bundevu
  • 1 kašičica žutog šećera

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, i kuvajte na niskoj vatri 20 minuta, ili dok se ne zgusne smesa.

ovsena kaša sa bundevom

Ovsena kaša sa brusnicom i narandžom

Sastojci:

  • 1 šolja vode
  • 2 šolje mleka
  • 1/3 šolje soka od pomorandže
  • 1/3 šolje iseckanih brusnica
  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašike meda – opcinalno
  • seckani lešnik za garniranje – opcinalno

Priprema:

Ubacite u šerpicu vodu, mleko i sok po pomorandže. Dodajte potom brusnice, ovas i so u ovu tečnost. Sporo kuvajte dok se semsa ne zgusne. Na samom kraju, umešajte vanilu. Servirajte toplo sa seckanim lešnicima, malo meda, i bobičastim voćem.

Povezano: 3 predloga za jednostavan i zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama

ovsena kaša sa brusnicom

Ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom

Sastojci:

  • 1 velika zrela banana, oljuštena i iseckana
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašičica kikiriki putera
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica čia semenki ili mlevenog lana
  • 1 šolja bademovog mleka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/8-1/4 mlevenog muskantnog oraščića
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • za ganiranje: seckani kikiriki, med, cimet

Priprema:

U šerpicu na srednjoj vatri kuvajte bananu i kokosovo ulje, oko 5 minuta, mešajući. Potom dodajte kikiriki puter, ovas, chia semenke, mleko začine i so. Dobro mešajte dok se sve ne spoji. Neka proključa na niskoj temperaturi. Potom smanjite temperaturu da se ovsena kaša krčka, 8-10 minuta, uz mešanje. Na samom kraju, umešajte ekstrakt vanile.

Povezano: Hrono mafini za zdrav doručak – 4 recepta

ovsena kaša sa bananom

Servirajte u činijice i ukrasite uz kikiriki, cimet i med. Prijatno!

Pročitajte još i: Zdrava ishrana za sve – „clean eating“ dijeta

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *