Zdrava ishrana za sve: “Clean-eating” dijeta

clean-eating dijeta

U obilju novih dijeta i načina ishrane, verovatno ste čuli za termin “clean-eating”, ali niste sigurni šta on tačno podrazumeva, tj. kako da pravilno “očistite” svoju ishranu od nezdravih narminica. Clean-eating dijeta je zapravo mnogo više životni stil nego klasična dijeta. Zasniva se na konzumiranju najboljih i najzdravnijih namirnica iz svake grupe. U nastavku saznajte sve o clean-eating dijeti i kako već danas možete početi sa ovim načinom ishrane!

Clean-eating vs. klasična dijeta

Većina klasičnih dijeta su prilično rigorozne i izbacuju jednu grupu namirnica, ili se pretežno zasnivaju na samo jednoj grupi istih. Čak i neke varijante clean-eating dijete potpuno zabranjuju kafu, mlečne proizvode, zrnevlje itd. Benefit ovakvog načina ishrane je da pronađete stil ishrane koji vama odgovara, čak i ako to znači da ga ponekad “zaprljate”. Potrebno je samo nekoliko koraka ka clean-eating navikama – najpre da izbacite prerađenu hranu, i ubacite više voća i povrća, i verujte nam, već ste učili ogroman korak ka vašem zdravlju.

clean-eating dijeta

Clean-eating dijeta vam daje kontrolu nad hranom, jer ako ste disciplinovani, trenutna želja vas neće uvući u “grehove” poput šećera, soli i masti koje vam ne trebaju. Ovaj način ishrane nije brzinska, crash dijeta koja će vas ubaciti u srednjoškolske farmerke! Clean-eating je novi način prilaza ishrani koji osvešćava ono što unosite u telo. Radi se o pravljenju, boljih, nutritivnih izbora za vaše telo. Evo par saveta kako da počnete sa clean-eating dijetom!

7 saveta za clean-eating način ishrane

#1: Mnogo voća i povrća!

Kada je reč o voću i povrću, činjenice su da retko ko od nas unosi dovoljne količine. Konzumiranje ovih namirnica značajno smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti, poput visokog pritiska, dijeabetesa tipa 2, srčanih bolesti, gojaznoti i kancera. Vlakna iz voća i povrća pomažu mikrobiomu creva, utičući na dorbu probavu. Ovim smanjujete i rizik od autoimunih bolesti i patogena i infekcija, a istovremeno podižete i raspoloženje!

Povezano: Atkinsonova dijeta – jedite i mršavite

#2: Birajte celo zrno

Najbolje i najcelovitije žitarice su one koje su najmanje prerađene – gde je opna celog zrna sačuvana, a sa njom važni nutrijeti. Kada zamenite rafinisane ugljene hidrate (bela testenina, šećera i beli hleb) sa alternativama od celog zrna, unosićete više vlakana, antioksidanata i fitonutrijenata koji se bore protiv infekcija. Plus ako jedete više integralnih žitarica, brže ćete izgubiti višak kilograma.

clean-eating dijeta

#3: Jedite manje mesa

Veganizam nije neophodan za clean-eating dijetu, ali manja konzumacija mesa će smanjiti vaš krvni pritisak, rizik od srčanih bolesti i držaće telesnu težinu pod kotrnolom. Ako smatrate da neće uneti dovoljno proteina, ako izbacite meso – varate se! Birajte druge namirnice bogate proteinima: jaja, mlečne proizvode, mahunarke i orašaste plodove. Ako već birate meso, probajte da nađete ono organsko, od životinja koje su pasle u prirodni. A obavezno izbacite mesne prerađevine poput viršli, kobasica i salama.

Povezano: Fleksirarijanska dijeta – Manje mesa za gubitak kilograma

#4: Pazite se prerađene hrane

Veliki problem kod savremene ishrane je što je ogroman broj namirnica u prodavnicama prerađen do neprepoznatljivosti. Pripazite se svega što sadrži mnogo šećera, ranifiranih žitarica i masti kao i dugačkih lista sastojaka. Postoji “čista” prerađena hrana koju možete jesti, poput jogurta, sira, testenine od celog zrna, pakovanog baby spanaća. Zato čitajte listu sastojaka svakog proizvoda koji vam se učini da je previše prerađen!

#5: Smanjite dodatni šećer

Većina nas unosi previše šećera. Kako biste “očistili ” ishranu, smanjite količinu unetog šećera, tako što ćete izbaciti namirnice poput sokova, slatkiša i proizvoda iz pekare. Takođe, pripazite na količinu šećera u slanim proizvodima poput jogurta, soka od paradajza i žitarica za doručak. Ne brinite oko prirodnih pećera iz mleka i voća, jer su prirodni, a dolaze sa dosta proteina, vlaka i masnoće koji balansiraju nivo insulina.

clean-eating dijeta

#6: Pripazite na so

Poput šećera, većina nas konzumira više soli nego što bi trebalo. Dnevna doza potrebne soli je 2.3 g, oko jedne kašičice soli. Čak 80% unete soli dolazi kroz prerađenu i gotovu hranu. Kako biste smanjili količinu soli u jelima koje kuvate, začnite ih biljčicima i začinima, limunom i sirćetom. So koristite štedljivo, a birajte zdravije opcije poput morske soli iili kosher soli, jer sadrži manje natrijuma.

#7: Jedite zbog ishrane, ne iz poriva

Clean eating dijeta se zasniva na redovnim, izbalansiranim obrocima i zdravim užinama, koje su hranljive. Jedite češće kod kuće, i pripremajte svoju hranuna zdrav način. Kada putujete ili idete na posao, spakujte hranu od kuće. Kada jedete napolju, mudro odaberite restoran i izbalansiran obrok.

Pročitajte još i: Ukusne kombinacije namirnica koje ne goje

error: Content is protected !!