HRONO mafini za zdrav doručak – 4 recepta!

By  |  0 Comments

Svakog jutra ista priča, šta za doručak. Evo 4 vrlo jednostavna i zdrava hrono recepta za dorucak. U pitanju su mafini.

4 recepta za zdrave hrono mafine

1. Mafini od spelte, heljde i belanaca

Potrebno je:

  •  2 belanca
  • 6 kašika speltinog brašna
  • 3 kašike heljdinog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike semenki suncokreta
  • 1 prašak za pecivo
  • 275 ml kisele vode
  • so.

Sve navedene sastojke umutite i sipajte u kalupe za mafine. Pecite na 200 stepeni i čačkalicom proverite da li je testo pečeno.

Ovi mafini predstavljaju odličnu zamenu za hleb ako ste u hrono restrikciji.

2. Mafini sa povrćem bez brašna

Potrebno je:

  • 2 struka mladog luka
  • pole vezive seckane morođije
  • 1 dcl ovsenih mekinja
  • 1 dcl belanaca
  • 1 manja tikvica
  • 2 pune kašike sitnog sira
  • 50 – 100 gr domaće mesnate slanine
  • pola praška za pecivo.

U činiju sa belancima dodati mekinje i ostaviti da malo nabubre. Narendajte tikvicu, iseckajte mirođiju, luk i slaninu i sve to spojite sa pekinjama. Dodajte malo soli i praška za pecivo. Sipajte u kalupe i na vrh svakog mafina stavite još malo iseckane slanine.

Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni.

hrono mafini sa povrcem

3. Mafini 4u1

Potrebno je:

  • 4 krupnija  jaja
  • 10 tankih  dužih listića slanine
  • 1 manja tikvica
  • 1 paprika pečena ili sveža
  • šaka seckanog peršunovog lista
  • cvetić karfiola
  • 2 struka mladog luka
  • 2 kašike ovsenih mekinja
  • malo bibera i mrvicu soli, jer je slanina slana.

Kalupe za ove hrono mafine obložiti tanko isečenom slaninom. Umutiti jaja mikserom. Povrće sitno iseckati i dodati ga u umućena jaja. Dodati mekinje (opciono), malo bibera i napuniti korpice ovom smesom.

Peći oko 20 minuta na 250 stepeni.

 

hrono mafini

foto: bobinehronocarolije

4. Mafini bez brašna sa čvarcima i ajvarom

Potrebno je:

  • 130 gr brašna od semenki (susam, suncokret, bundevine i lanene semenke)
  • 70 gr duvan čvaraka
  • 20 gr masti
  • 2 jaja
  • 1 kašika ljutog ajvara
  • malo slatke začinske paprike
  • pola praška za pecivo
  • so
  • 1,5 dcl kisele vode.

Sve suve sastojke sjediniti, mast utrljati u brašno. Dodati ajvar, jaja i kiselu vodu. Varjačom dobro umutiti pa na kraju dodati prašak za pecivo. Sipati u korpice za mafine i peći u rerni na 200 stepeni.

*Napomena: Sva 4 recepta su za hrono mafine koji se jedu za doručak!

Autor teksta: „HRONO mafini za idealan doručak – 4 recepta!“, Blog Bobine hrono čarolije

hrono kuhinja bobine carolijeNisam kuvar po profesiji, ali ljubav prema kuvanju imam još od malena. Pravo zadovoljstvo sam pronašla od kako se hranim po hrono principima. Nije mi bitno samo da obrok bude ukusan već da to i na oko lepo izgleda. Sa velikim zadovoljstvom kuvam, slikam i delim recepte na blogu. Na osnovu svog iskustva želim drugima pomoći da izađu na pravi put zdravlja.

*************************************************************

 

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *