Čia seme – namirnica koja čini mala čuda unutar vašeg organizma

Čia seme je u poslednje vreme najpopularnija zdrava namirnica, veoma cenjena zbog svojih lekovitih svojstava i hranljive vrednosti. Redovno konzumiranje Čia semenki može da poboljša vaše zdravlje na mnogo načina.

Nemojte dozvoliti da vas veličina zavara jer su ove male semenke snažan hranljivi miks. Čia seme je bogato vlaknima, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, proteinima (uključujući sve esencijalne amino kiseline), vitaminima (A, B, E i D) i mineralima (sumpor, gvožđe, jod, magnezijum, mangan, niacin, tiamin).

Asteci su koristili Čia seme da im da veliku energiju i izdržljivost. U jeziku Maja Čia znači “snaga”, i ovo seme je bilo poznato kao “hrana za trčanje”, jer su ga trkači i ratnici koristili kao energetsko gorivo u trčanju na duge staze ili za vreme bitki.

Najbolje je koristiti sveže, sirove Čia semenke. Možete ih natopiti u sok, mleko ili jogurt, dodati u kašu, puding ili peciva, posuti po salati ili koristiti kao dodatak raznim jelima i zdravim poslasticama. Uobičajena preporučena doza Čia semena je 20 grama (oko 1,5 supena kašika), dva puta dnevno.

9 prednosti Čia semena za savršeno zdravlje

Sprečava prerano starenje kože

Čia seme je bogato antioksidansima koji obnavljaju ćelije kože i sprečavaju prerano starenje kože (smanjuju nivo slobodnih radikala u telu). Omega-3 masne kiseline i vitamin E se bore protiv upalnih procesa i umanjuju pojavu bora, čineći kožu negovanom, mekom i nežnom.

Pravilan rad probavnog sistema

Jedna porcija Čia semena (oko 1,5 supena kašika) može da obezbedi preporučeni dnevni unos vlakana. Zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti, Čia semenke balansiraju nivo šećera u krvi, podstiču pravilan rad creva i zdravu stolicu. Čia seme ograničava glad i potiskuje apetit – apsorbuje veliku količinu vode pa kada se pojede odmah se širi po stomaku.

Smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Čia semenke su dobre za zdravlje srca jer sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i lečenju upalnih procesa. Zapaljenje može opteretiti krvne sudove i izazvati bolesti srca. Takođe, redovno konzumiranje Čia semena smanjuje rizik od ateroskleroze (suženje i zapušenje arterija).

Povezano: Oduševile su ceo svet – Upoznajte čia semenke!

Prethodna1 of 3Sledeća

error: Content is protected !!