Oduševile su ceo svet – Upoznajte čia semenke!

cia

Čudotvorna čia je provereni saveznik za zdravlje, mršavljenje i lepotu. Čia semenke, dobro čuvana tajna drevnih civilizacija Asteka i Maja, vratile su se na velika vrata i sada predstavljaju nezaobilazan trend u svetu zdrave ishrane i lepote.

Popularnost čia semenki semenki ne treba da čudi, imajući u vidu da čia pozitivno utiče na zdravlje ali i na lepotu. Može biti vrhunsko oružje u borbi protiv problematične kože, viška kilograma, pa čak i zdravstvenih problema. Njena kompozicija ima blagotvorno dejstvo na akne, crvenilo i bore, a istovremeno hidrira kožu i štiti je od štetnih spoljašnjih uticaja. Tajna hidratacije koju ova semenka pruža leži u njenoj mogućnosti da upije 12 puta više vode od sopstvene težine.

Sada kada se sve veći broj ljudi okreće zdravom životu, organskoj ishrani i prirodnom izgledu koji zahteva negovanu kožu, čia je ponovo u centru pažnje. Čia semenke su odlične za održavanje vitke linije, jer imaju vrlo malo kalorija a nakon konzumiranja nabubre u stomaku i izazivaju sitost koja traje. Njihovo redovno konzumiranje značajno moze doprineti i borbi protiv dijabetesa, holesterola i artritisa.

6 razloga zbog kojih će vam koža zablistati od čia semenki

Besprekorna koža lica postala je imperativ zahvaljujući popularnosti prirodnog izgleda, koji podrazumeva neupadljivu šminku i ne ostavlja prostora za nepravilnosti. Čia semenke vam mogu pružiti dvojaku pomoć u postizanju blistavog tena, ne samo iznutra, konzumiranjem semenki, već i spolja, korišćenjem proizvoda koji ih sadrže. Sama kompozicija ovih semenki ima zadivljujuća svojstva koja pozitivno utiču na različite probleme sa kožom.

  • Omega 3 masne kiseline, kojima su čia semenke bogate, deluju protiv akni i bora pomažući u negovanju glatke kože lica a veoma povoljno utiču i na brži rast kose i noktiju i doprinose njihovom zdravom izgledu.
  • Vlakna pomažu u održavanju povoljnog nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče i na kožu lica.
  • Vitamin E i cink imaju anti-inflamatorno dejstvo na akne i dobar su saveznik u borbi protiv bora.
  • Magnezijum podstiče krvotok, što sprečava da koža izgleda bledo i beživotno.
  • Protein pomaže u održavanju nivoa kolagena u koži, koji nastaje upravo od amino kiselina iz proteina.
  • Kalijum sprečava podbulost i oticanje lica koje mogu prouzrokovati so i procesuirana hrana.

Kombinacija ovih elemenata doprinosi uspostavljanju hormonskog balansa, ne dozvoljavajući da se stres  negativno odrazi na koži lica. Čia semenke su takođe jak antioksidans, što znači da štite kožu od štetnih spoljašnjih uticaja poput zagađenja.

Pripremite sami masku za lice sa čia semenkama

Rezultati će vas oduševiti! Sipajte 3 supene kašike čia semenki u manju posudu i prelijte ih sa 2 supene kašike vode. Ostavite da odstoji trideset minuta, lagano mešajuči na svakih deset minuta. Nakon tridesetak minuta, kada smesa postigne gelastu strukturu, dodajte 2 supene kašike meda i 1 supenu kašiku maslinovog ulja. Sve zajedno pomešajte i stavite na lice. Možete blago utrljavati jer smesa predstavlja odličan piling ili jednostavno možete ostaviti da deluje kao maska 10 minuta.

Malo kalorija za sitost koja traje

Verovali ili ne, minijaturne čia semenke sadrže:

3 x više gvožđa od spanaća
5 x više kalcijuma od mleka
7 x više vitamina C od pomorandži
8 x više omega 3 masnih kiselina od lososa
15 x više magnezijuma od brokolija.

A sve to uz vrlo malo kalorija! Ukoliko pazite na liniju, čia je idealna za vas jer nakon konzumiranja nabubri u stomaku i izaziva sitost koja traje. Nikada više ne morate da držite dijete koje izazivaju osećaj slabosti, jer čia semenke koristi i veliki broj sportista upravo zahvaljujući tome što predstavljaju prirodan izvor energije. Čia semenke možete da jedete i ako ste alergični na gluten, a ukoliko ste vegetarijanac ili vegan one vam mogu poslužiti kao odličan izvor proteina.

error: Content is protected !!