Prajmer za senke vs. baza: Iste ili različite?

prajmer za senke

Prajmeri i baze za senke se često koriste kao sinonimimi, kako u govoru, tako i u šminkanju, ali zapravo služe različitim svrhama. Dok svaki od ovih make-up proizvoda može služiti u obe svrhe, istina je da treba da upoznate svaki od njih, kako biste ih koristili pravilno i izvukli maksimum.

Da li su prajmer i baza za senku ista stvar?

Iako imaju slične funkcije, istina je da su baza i prajmer za senku različiti proizvodi, sa različitim namenama. Oba proizvoda se nanose PRE senke ili ajlajnera, kako bi kreiraia ”platno” za savršenu šminku na očima. Glavna razlika je ta da baza za senku pojačajava intenzitet boje vaše senke, ali neće pomoći kod mašćenja kapaka ili uvlačenja pigmenta u pregib. Prajmer će, s druge trane, pomoći da vam senka traje duže, ali neće moći mnogo učiniti kod pigmentacije loših senki.

prajmer za senke

Prajmer za senke

Ovaj proizvod se nanosi na kapke pre senke, kako se postigla glatka i ujednačena površina za senčenje. Ovako ćete sprečiti uvlačenje pigmenta u pregib kapka i sprečićete da prirodna masnoća kapaka poremeti senku. Prajmeri obično dolaze u bež ili beloj boji, i često u pakovanju tubice i četkice poput one za sjaj za usne.

Baza za senke

Baza za senke će pomoći da nijansa vaše senke deluje vibrantnije i jače. Ona je obično lepljivija od prajmera, jer tako pomaže da lakše napakujete senku na kapak. Baza za senku obično ne sprečava uvlačenje senke ili mašćenje kapka, tako da neće puno pomoći kod dugotrajnosti senke. Baze za senku dolaze u različitim nijansama, tako da njima možete menjati boju senke. Ako želite da vam senka na oku izgleda identično kao u paleti, koristite belu bazu, koja neće promeniti boju.

Povezano – Šta je tačno prajmer za trepavice i da li vam je potreban?

prajmer za senke

Kako se koriste prajmer i baza za senku?

Nakon što se te naneli kremu za lice i antirid, istisnite malu količinu prajmera na ravnu četkicu za senke ili vrhove prstiju. Sloj proizvoda bi trebalo da bude tanak i da se brzo upije u kožu, kako bi ova regija izgledala glatko i spremno za senčenje. Brzim, nežnim pokretima tapkanja izblendajte formulu u kožu. Ako koristite senku i na donjem kapku, nanesite malo prajmera i na donji kapak. Dajte formuli dovoljno vremena da se osuši i upije, pre nego što krenete na senčenje.

Što se tiče baze za senke, ona obično dolazi u teglici sa krem formulacijom, tako da nju možete naneti prstima ili četkicom, na sličan način kao i prajmer. Baza za senke je gušća i kremastija, tako da će dati jaču pokrivnu moć i čak neutralisati kožu kapaka i sakriti vene i krvne sudove, čime ćete dobiti ujednačeno platno za maksimalni efekat vaše senke.

prajmer za senke

Pročitajte još i – Korektor kao prajmer za senke, DA ili NE

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!