PRIMER (PRAJMER) ili BAZA – Tajna make up artista

By  |  8 Comments

Za većinu profesionalnih šminkera nanošenje prajmera je prvi i neizostavni korak u nanošenju make up-a. Make up podloge, baze ili prajmeri su relativno nov proizvod na kozmetičkom tržištu . Tek 1995. godine kozmetička kuća Laura Mercier je lansirala prvi prajmer namenjen širokoj upotrebi.

Osnovne funkcije make up baza (make up podloga, prajmera) su:

 • pripremiti kožu za nanošenje šminke
 • izravnati sitne borice
 • ispuniti pore
 • ujednačiti ten i teksturu kože
 • stvoriti besprekornu podlogu za make up
 • produžiti postojanost make up-a.

Većina primer-a (prajmera) je bezbojna, u tečnoj formi i bazirana na silikonima i njihovim derivatima (cyclomethicone i dimethicone). Zahvaljujući ovim sastojcima koji deluju kao vezivne supstance, prajmeri upijaju višak ulja, što eliminiše suvišan sjaj kod mešovite i masne kože. Suvoj koži pomažu da zadrži vlažnost i time je održavaju glatkom i hidrantnom duže vreme.

Prajmer (primer, baza) stvara barijeru između kože i pudera: koža ne upija make up direktno pa je potrebno manje pudera i korektora da bi se postigao ujednačen i prirodan izgled lica.  Na tržištu se nalaze i prajmeri koji ublažavaju crvenilo kože lica, prajmeri sa SPF faktorom, pa čak i tonirani prajmeri.

Da li je primer neophodan?

Ukoliko imate normalnu kožu lica i ujednačen ten, prajmer (primer) koristite samo u situacijama kada vam je potrebna izuzetna postojanost u posebnim okolnostima, poput venčanja. Za one sa masnom i mešovitom kožom kvalitetan prajmer uveliko će produžiti postojanost make up-a, upiti suvišni sjaj i smanjiti potrebu za neprestanim popravljanjem šminke. Budući da određeni broj sastojaka u make up proizvodima može isušiti kožu lica i uzrokovati perutanje, osobama sa suvom i osetljivom kožom prajmer će između ostalog pomoći pri hidrataciji kože tokom dana.

Kako naneti prajmer?

 • ako imate vrlo suvu kožu (ili prajmer nema hidrantna svojstva) nanesite hidratantnu kremu i pustite da potpuno upije
 • čistim prstima ili četkicom nanesite prajmer (veličine graška) prvenstveno na T-zonu, obraze i bradu, te razmažite prema spoljašnjem delu  lica
 • sačekajte par minuta da koža upije pa nanesite puder.

Uz make up podlogu za lice (face primer), postoje i:

 • baza za senku (eyeshadow primer)
 • baza za ruž (lip primer).

Pomoću baze za senku lakše ćete naneti senku na kapcima koja se neće razmrljati nakon nekoliko sati, niti će se senka nakupiti u pregibu kapka. Posebno je korisna ako koristite senke sa glitterom ili pigmente: osim što će uglovi i linije biti jasno definisani, kvalitetna baza će istaknuti i pojačati intenzitet boje senke.

Namena baze za ruž (lip primer) je da hidrira usne i omogući dodatnu postojanost ruža, sličan efekt ćete postići koristeći obični balzam za usne u kombinaciji sa postojanim (long-lasting) ružem.

Prajmer (primer, baza) zaista jeste jedna od tajni savršenog make up-a!

Autor teksta: Bojana Savić – Professional Make Up Artist

error: Content is protected !!