Kako ubrzati metabolizam?

Verovatno ste se našli u situaciji kada vam se činilo da se gojite od svega što pojedete i da vaš metabolizam ne funkcioniše baš kako treba. Na svu sreću, postoje načini da se on ubrza.

Metabolozam su fizički i hemijski procesi kojima se prerađuju hranljive materije i izbaciju štetne iz organizma. On se ubrzava samo kada se čovek kreće i tada se povećava sagorevanje kalorija. Zato je vežbanje prvi predlog za ubrzavanje metabolizma. Nasuprot tome, izgladnjivanje ga usporava jer telo koristi rezervne masnoće da održi isti nivo energije.

Vežbajte ujutru

Vežbe je najbolje raditi 30 minuta nakon buđenja, jer tada je učinak vežbi 3 puta veći nego u bilo koje drugo doba dana. Za gubljenje težine najbitniji je gubitak masnoće, koje su ujutru glavni izvor energije, jer se ugljeni hidrati troše tokom spavanja.

Ne preskačite doručak

Takođe, jako je bitno da doručkujete, nakon vežbanja. Ukoliko želite da izgubite težinu ne smete da preskačete doručak, da se energija ne bi trošila, a telesni ritam usporio.

Sa druge strane, praktikovanjem ovih navika, osim vitke figure, osiguraćete i više energije i dobar početak dana gde osmeh neće izostati.

error: Content is protected !!