Čokoladni lava (vulkan) kolač

By  |  0 Comments

Čokoladni lava kolač je poslastica koja oduševljava sve ljubitelje slatkiša od čokolade. Veoma brzo i jednostavno se pravi i potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Veoma podseća na čokoladni sufle i vrlo često ćete pronaći da su recepti za ova dva čokoladna zadovoljstva veoma slični. Bilo kako bilo, uživanje je zagarantovano.

Za čokoladni lava kolač vam je potrebno:

  • 150 gr crne čokolade (min. 65% kakao)
  • 125 gr putera
  • 100 gr šećera
  • 3 jaja
  • 80gr brašna.

Kako se pravi čokoladni lava kolač?

Varijanta 1:

Na pari otopite čokoladu. U drugoj posudi umutite puter sa šećerom i dodajte jaja. Kada ste sastojke sjedinili, polako dodajte brašno i izmešajte kašikom. U smesu dodajte otopljenu čokoladu.

Varijanta 2:

Na pari otopite čokoladu i puter. U drugoj posudi umutite jaja sa šečerom i pomešati ove dve smese. Na kraju dodati kašiku po kašiku brašna i sve dobro sjediniti.

otopljena cokolada

Lava kolač se peče u aluminijumskim ili papirim kalupima za mafine, šoljama ili posudama od keramike. Ako koristite kalupe nije potrebno da ih bilo čime premazujete. Ako kolač pečete u keramičkim posudama ili šoljama, da biste ga lakše izvadili na tanjir (ako to planirate) potrebno je da posudu namažete tankim slojem putera ili margarina i pospete branom koje nakon toga dobro otresete.

Kolač se peče 12-14 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ne morate čekati da kolač pukne već je dovoljno da ispoštujete vreme pečenja. Kada je gotov, prevrnite ga na tanjir da ispadne iz kalupa.

cokoladni lava kolac

Lava kolač se služi sa kuglom sladoleda koji se nanosi preko njega.

Top savet:

Kod pripreme ovog kolača jako je važno da ga ne prepečete. Njegova unutrašnjost treba da ostane tečna poput lave. Ukoliko ga prepečete dobićete kolač sličan mafinima.

cokoladni lava kolac

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!