Fashion dilema: Da li oprati novu odeću pre nošenja?

pranje odeće pre nošenja

Verovatno ste ovu debatu imale sa drugaricama: da li oprati novi duks pre nošenja ili ne? Odeća izgleda blistavo novo kada je tek kupite, i verovatno pretpostavljate da je ona čista. Ipak, ukoliko razmislite da je neko pre vas taj duks probao, kupio pa onda vratio u prodavnicu, stvari se od jednom promene. Nova garderoba iz radnje nije tako “čista” kao što izgleda – na njoj se kriju bacili, ostaci veštačkih boja i hemikalija itd. Zato u nastavku otkrivamo da ipak MORATE oprati novu odeću pre nošenja. Više o tome saznajte u nastavku teksta.

2 razloga zašto morate oprati novu odeću pre nošenja

Razlog #1: Nova odeća sadrži ostatke boja i hemikalija

Prvi razlog koji bi trebalo da vas natera da momentalno ubacite novu majicu u veš mašinu jeste rizik od kontaktnog dermatitisa. Ovo je tip ekcema i karakteristiše ga svrab koji se razvija na koži, kada ona dođe u kontakt sa hemikalijama. Čak 80% kontaktnog dermatitisa izazivaju iritansi – supstance koje iritiraju kožu, a njih ima pregršt na novoj odeći! Najveći “krivci” za kontaktni dermatitis su sintetički materijali poput poliestera i najlona, koji se farbaju jefitnim bojama, koje se otiru na kožu i puštaju pigmente tokom pranja. Pamučne tkanine se, s druge strane, tretiraju hemikalijama protiv gužvanja.

pranje odeće pre nošenja

Tekstil je često izbeljivan ili tretiran omekšivačima, i supstancama koje čine film koji odbija vodu ili fleke, kao i anti-fungalnim hemikalijama. Odeća sadrži i višak boje – posebno kod tamnijih odevnih komada, koja se može preneti na kožu i uzrokovati neprijatne reakcije kože. Prvo pranje nove odeće uspešno skida višak boja i hemikalija se garderobe. Naravno, uvek konsultujte etiketu sa savetima za pranje, koja se nalazi ušivena u unutrašnjosti odeće.

Povezano: Kako da vam odeća traje duže – trikovi za pravilno održavanje

Razlog #2: Nova odeća je prepuna bacila

Velika je verovatnoća da su kupci probali vaš komad odeće pre vas, dok su radnici koji rade u proizovdnji pošteno “prepipali” vaš odevni predmet koji ste kupili. Kada neko dodirne tkaninu, time prenosi razne vrste patogena, poput stafilokoka, noroviusa, ešerije koli (usled nepranja ruku posle upotrebe toaleta).

Jedno istraživanje je uključivalo uzimanje briseva sa garderobe iz prodavnice, a rezultati ovog testiranja su bili zapanjujući: naučinici su našli najrazličitije vrste mikroorganizama, poput onih iz respiratornih sekrecija, vaginalnih organizama, kao i fekalnih tragova. Neki odevni komadi su bili zaraženi čak i vaškama  – zato obavezno perite odeću kada je kupite!

pranje odeće pre nošenja

Kako vi praktikujete – perete li odeću pre nošenja ili ne?

Pročitajte još i: 8 vodećih fashion pravila skandinavskog stila

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!