Međunarodni Dan žena: Zašto ga obeležavamo?

Danas je Osmi mart, tradicionalni praznik svih žena, koji proslavlja socijalna, ekonomska, kulturna i politička postignuća žena. Na današnji dan ćemo se setiti svih važnih žena u našem životu, a osim poklanjanja ruže i bombonjere, da li znate zašto proslavljamo ovaj praznik i kako je sve počelo? Ako niste sigurni, tu smo da vam održimo kratku lekciju iz istorije!

Kako je sve počelo?

Dan žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prvi zvanični međunarodni Dan žena je obeležen 1911. godine, i to 19. marta ,u Švajcarkoj, Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Praznik je kreiran kao direktan rezultat Internacionalne konferencije radnih žena, održane 1910. godine. Na toj konferenciji, koja se održala u Kopenhagenu, Nemica Klara Cetkin je predložila ideju Međunarodnog prazika žena, a preko 100 žena je zdušno podržalo ovaj predlog.

Zašto onda datum obeležavamo 8. marta? Godine 1913. praznik je zvanično “pomeren” na 8. mart, zato što je ovaj datum bio važan za ruske žene. Ženki protest u Rusiji, za “hleb i mir”, počeo je nakon smrti mnogih ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Kada je protest završen četiri dana kasnije, ruske žene su dobile pravo da glasaju.

Kako se Dan žena slavi širom sveta?

Internacionalni Dan žena se obeležava u zemljana širom sveta, poput Velike Birtanije, Kine, Japana, Brazila, evropskih država, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mnoge zemlje imaju svoje lokalme tradicije kako se ovaj datum proslavlja. Na primer, u Italiji, žene se daruju buketima žutih mimoza.

Boje Dana žena

Međunarodni Dan žena ima i svoje zvanične boje, a to su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta boja simbolizuje pravdu i dostojanstvo, zelena nadu, a bela predstavlja čistotu. Ove boje su nastale u Ženskoj socijalnoj i političkoj uniji u Velikoj Britaniji.

Zvaničan praznik

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji. Politički koreni dana znače da se organizuju štrajkovi i protesti kako bi se ukazalo na još prisutnu neravnopravnost.

Želimo vam srećan Osmi mart!

Pročitajte još i: Osmomartovska akcija u našem web-shopu – 20% popusta na određene brendove

error: Content is protected !!