Savršena čokoladna torta – Kleutova torta

By  |  1 Comment

Ako na sredovno pratite, znate da na portalu Lepotica.rs nema recepata, osim u specijalnim slučajevima kada nas nešto zaista oduševi. Takva je Kleutova čokoladna torta – čisto savršenstvo!

Ljubitelji emisije Galileo imali su priliku da u jednoj od emisija vide pripremu ove fantastične čokoladne torte. Osim ukusa koji će se dopasti svim ljubiteljima čokolade, ono što čini ovu tortu tako posebno je kratko vreme za njenu pripremu. Biće vam potrebno 15-ak minuta za pripremu, 30 minuta za pečenje a ko god je proba daće vam komplimet. Provereno!

Za Kleutovu čokoladnu tortu potrebno vam je:

  • 250 gr čokolade za kuvanje
  • 225 gr putera, ne margarina
  • 90 gr šećera
  • 30ml ruma/brendija
  • 5 jajacokoladna torta
  • 1 kašika brašna
  • kalup za tortu
  • četvrtasti pleh
  • papir za pečenje
  • alu folija.

Način pripreme torte:

  1. Istopite čokoladu na paru i dodajte joj puter a zatim i šećer. Kada se sve lepo otopi i sjedini, dodati rum i ostaviti da se prohladi.
  2. Za to vreme, umutiti ručno jaja (bez miksera, mutiti oko 1 minut) i dodati kašiku brašna.
  3. Kada se čokolada sa puterom i rumom prohladi, sjediniti je sa jajima i brašnom. Sve dobro izmešati.
  4. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje.
  5. Kalup sa spoljašnje strane potpuno obložiti alu folijom (pazite da dno bude dobro obloženo folijom).
  6. Tako obložen kalup stavite u četvrtasti pleh u koji ćete sipati otprilike 1 čaše vode. Torta će se peći na pari.
  7. Sipajte masu za pečenje u kalup za tortu.
  8. Pecite tortu 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
  9. Kada je Kleutova čokoladna torta pečena, prevrnuti je na rešetku ili tanjir, ukloniti papir za pečenje i ponovo je prevrnuti na drugi tanjir.
  10. Ohladiti tortu i po želji posuti prah šećer po njoj.

Napomena: Kleutova čokoladna torta se može služiti sa crvenim voćem, kuglom sladoleda ili šlagom.

Ko ne može da se strpi…

Kada je tek izvađena iz rerne i još uvek topla, ova torta ima ukus sličan čokoladnim mafinima, samo je manje suva i ima puniji ukus čokolade. Tada je savršeno dodati kuglu sladoleda koja će se rastopiti. Pa izaberite, topla ili hladna, Kleautova čokoladna torta dopašće se svima koji vole čokoladu i čoko torte.

1 Comment

  1. Pingback: Avon poklonio „Čia kutak“ Botanickoj basti | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!