Kako i čime da tretirate suvu kožu

Zbog nedostatka vlage u gornjim slojevima, suva koža ima manje elastičnosti i sjaja, pa je zato najpodložnija borama i kao takva najmanje je poželjan tip kože za dame. Potrebna joj je stalna i adekvatna nega u svim životnim dobima.

Nijedno godišnje doba nije prijatelj suve kože. Leti, kada je toplo a sunčevi zraci najjači ovaj tip kože se, logično, isuši više nego bilo koji drugi. Zima, oštar i hladan vazduh ali i zagrejan i suv vazduh u prostorijama u kojima boravimo takođe isušuju kožu. Niko ne voli da mu se kože peruta i da ima osećaj zategnutosti I niko ne voli bore. Zato negujte na vreme svoju kožu, jer kod ovog tipa može da se javi i tzv. “naglo starenje”.

Negujte svoju kožu

Preparati kojima negujete svoje lice nisu univerzalni, niti će vama zasigurno odgovarati ono što odgovara vašoj prijateljici. Ipak, ukoliko imate suvu kožu koristite preparate koji će je hidrirati i nahraniti. To se odnosi na sve preparate, ne samo na kreme.

Losioni za čišćenje lica obično su za kombinovanu ili normalnu kožu. Suva koža se najčešće čisti mlekom. Kada se umivate izbegavajte topliju vodu i sapun, da je ne biste dodatno isušivali i iritirali. Kreme za lice, za ovaj tip kože, obično su “jače i masnije” u odnosu na kreme za normalnu i kombinovanu kožu. Jak zaštitni faktor je obavezan. Nikako ne zaboravite antirid, ako želite da zaboravite na bore.

I poneka prednost

Ipak, ovaj tip kože ima i neke prednosti u odnosu na kombinovanu i masnu kožu, a to je da je retko problematičan. Osobe sa suvom kožom nemaju bubuljice i akne, ali zato brže stare. Tako da im se savetuje da uz redovan tretman čišćenja lica urade i neki tretman kojim će dubinski “nahraniti” svoju kožu kako bi dobila neophodnu vlažnost i sjaj.

Što se tiče tela, ako je vaša koža suva, mleko za telo je obavezno. Tuširajte se kratko i neagresivnim preparatima, najbolje na uljanoj bazi. Sapun ne koristite i izbegavajte jako toplu vodu i duge kupke.

Ne očajavajte ako vam je koža suva. Samo je pravilno negujte i ponekad počastite sebe nekim tretmanom koji će je dodatno nahraniti. Svi ćemo dobiti bore, mada možemo malo i da ih odložimo.

error: Content is protected !!