Kako i čime tretirati kombinovanu kožu lica?

Kombinovana je ona koža lica koja se masti u „T“ zoni a suva je na obrazima, vratu i oko očiju. To nema nikakve veze sa godinama, jer i u 40-im i 50-im možete imati ovaj tip kože. S obzirom da ima različite potrebe, pravilna nega ove kože je jako važna.

Pošto je kombinovana koža i suva i masna, suve delove treba hidrirati i hraniti, a masne redovno čistiti i takođe hidrirati. To znači da bradu, nos i čelo, s obzirom na pojačano lučenje lojnih žlezda, treba redovno čistiti preparatima bez ulja, ali i alkohola i hraniti kremama za ovaj tip kože. Loson za čišćenje i tonik za kombinovanu kožu koristite ujutru i uveče.

Mesečni tretman

negovana koža za lepši izgled

Ako imate ovaj tip kože, dobro je da jednom mesečno posetite kožmetičara i uradite higijenski tretman, da bi vaša koža uvek imala ujednačen i zdrav izgled, da bi se u „T“ zoni manje mastila, a na ostalim delovima bila manje suva. Takođe, tretmani kod kozmetičara mogu skupiti proširene pore i ukloniti fleke koje mogu postojati najčešće u predelu brade.

Kreme i kremice

Jako je bitno da kremu za lice ne nanosite kružnim, već lepezastim pokretima, da ne biste još više podsticali lučenje lojnih žlezda i stvaranje bora. Nega kože oko očiju je obavezna, jer je u ovom predelu kombinovana koža suva, zbog čega se pojavljuju sitne bore. Zato je potrebno već u 20-im početi sa korišćenjem antirida, naravno prilagođenom tom uzrastu. Antirid nanosite laganim tapkanjem. Pokreti levo-desno su zabranjeni, jer prouzrokuju pojavu podočnjaka i bora.

Kombinovani tip kože nije nezahvalan i nije specijalno problematičan, sporije stari ukoliko se vodi računa da se suvi delovi redovno hrane i hidriraju i na vreme počne sa korišćenjem antirida i druge nege.

error: Content is protected !!