Kako se boriti sa uraslim dlakama

Urasle dlake umeju da naprave ozbiljan problem. Mi ćemo se sada više fokusirati na onaj koji nastaje kao posledica depilacije i borbe između kože tela i dlačica. Kako da olakšamo dlaci da izađe iz kože i kako da spečimo urastanje dlaka.

Zašto se pojavljuju urasle dlake?

Urastanje dlaka nastaje kada se dlaka uvije i ne izađe na površinu kože, već ostaje u njoj. Usled toga javlja se upala. Obično su urasle dlake posledica depiliranja, bilo brijačem, kremom, depilatorom, pa čak i voskom. Ali, što su dlake jače i kovrdžavije, veće je urastanje dlake.

Ovaj problem pogađa i žene i muškarce. Kod žena je to najčešće na nogama i u predelu bikini zone, a kod muškaraca na bradi i vratu. Vrlo je važno kako se ti delovi tela depiliraju i briju, jer na taj način se stimuliše ili destimuliše nastajanje uraslih dlaka.

Kako sprečiti nastanak uraslih dlaka?

1. Redovno radite piling. Jednom nedeljno i posebno neposredno pre depilacije. Piling uklanja mrtve ćelije kože i omekšava je. Na taj način dlaka lakše izbija na površinu.

2. Tuširajte mesta gde su urasle dlake toplijom vodom. Kada koža omekša, urasle dlake će biti idljivije i lakše ćete ih izvaditi.

3.Nakon tuširanja kožu nežno “istrljajte” peškirom. Možete koristiti i frotirsku rukavicu, ako je imate. Na taj način ćete stimulisati urasle dlačice da izađu iz kože.

4. Ne kopajte po koži iglama. Ako dlačica nije jako blizu površine kože, nemojte da “operišete” sami. Neka vam je izvadi profesionalni kozmetičar. Bušenje kože iglama, ma koliko da su sterilne, može biti opasno.

5.Izbegavajte da koristite depilator i brijač. Oni utiču na pojačano urastanje dlake, isušivanje kože i njenu iritaciju.

6.Probajte šećernu pastu. Depilacija ovom metodom uklanja dlaku iz korena i usporava njen rast. Šećerna pasta važi za depilaciju posle koje dlake ne urastaju.

7.Koristite losione protiv urastanja dlake. U apotekama i parfimerijama možete pronaći kozmetičke preparate koji se koriste odmah posle depilacije i utiču da ne dođe do urastanja dlake. Veoma su efikasni, ali je potrebna upornost u korišćenju. Posebno ako ste skloni uraslim dlakama. Jedan takav izuzetno efikasan losion možete da napravite i same – recept ćete pronaći OVDE.

Ako ništa od ovoga ne pomogne obratite se kozmetičaru ili lekaru. Zapamtite, urasle dlake nisu samo estetski problem i mi nismo dovoljno stručni da se njime ozbiljnije bavimo kod kuće. Da ne bi došlo do komplikacija, ne budite “sam svoj majstor”.

Pogledajte i: Kako da efikasno uklonite urasle dlake – Proveren recept!

error: Content is protected !!