10 najčešćih grešaka sa parfemima koje svi činimo

parfemi

Nanošenje parfema izgleda dovoljno lako, ali umetnost nošenja, biranja i čuvanja mirisa je teža nego što mislite. Svaka od nas je barem nekada pogrešili u nanošenju i biranju parfema. Evo kako da sprečite 10 najčešćih grešaka u vezi sa parfemom.

Parfem – da li i vi činite ove greške?

1. Očekujete da će parfem mirisati isto ceo dan

Kada prvi put prskate miris, osetite samo gornje note, a mirisi obično imaju tri nivoa — gornju, srednju i donju notu. Ako želite da proverite kako se parfem menja, čuvajte bloter i mirišite ga tokom dana.

2. Prebrzo ga pomirišite

Kada isprobavate novi parfem sačekajte 30 sekundi da ga pomirišete, kako bi njegov sadržaj alkohola (ako ga ima) imao vremena da ispari.

3. Tvrdoglavi ste oko određenih mirisnih nota

Samo zato što vam se nije dopala određena nota u jednom mirisu ne znači da ćete je mrzeti u svim parfemima. Parfem može imati od 10 do 200 sastojaka — balans je veoma delikatan u svakom mirisu, tako da ne podbacujte određene note zasnovane na unapred stvorenim idejama.

4. Njuškate previše parfema bez pauze

Nikada nemojte testirati više od tri različita parfema uzastopno. Pokušajte da njušite zrna kafe između prskanja, jer ona apsorbuju i neutrališu mirise. Još jedan trik je da očistite nepce tako što ćete piti vodu između njuškanja!

parfemi

5. Ne isprobavate nove parfeme

Pokušajte da ostanete otvorenog uma! Izaberite miris koji izražava vaš individualni stil i lični ukus, umesto da pribegavate onome što nosite godinama.

6.Čuvate parfem na pogrešan način

Ekstremna sunčeva svetlost, toplota ili hladnoća remete delikatnu ravnotežu ulja u vašem mirisu, menjajući njegov miris. Uvek držite svoje mirise na hladnom i suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote.

Povezano – Ovako se pravilno čuvaju parfemi

7. Ne znate gde da prskate

Izreka kaže: poprskaj parfem tamo gde želiš da te poljube. Zvuči smešno? Pa ima neke istine u tome. Parfem se aktivira toplotom tela, pa će prskanje na tačke pulsa (iza ušiju, na vratu, unutrašnjim zglobovima, grudima i iza kolena) pomoći da vaš miris traje duže.

parfemi

8. Trljate zglobove

Trljanje ručnih zglobova zapravo uzrokuje da gornje note vašeg parfema izblede brže nego što bi inače – umesto toga se suše na vazduhu!

9. Mislite da će parfem vaših prijatelja mirisati isto na vama

Hemija tela je poslednji sastojak svakog mirisa – način na koji parfem miriše na nekog drugog, razlikuje se od toga kako će mirisati na vama. Jedini način da pravilno testirate miris je da ga isprobate na svom telu.

10. Očekujete da će vaš parfem ostati ceo dan

Mirisi obično nisu dizajnirani da traju ceo dan. Kao opšte pravilo, sprejevi za telo će trajati oko sat vremena, a kolonjska voda zadržava svoj miris u proseku tri sata. Toaletna voda treba da traje oko četiri sata, a parfemska voda može da ostane na koži oko šest. Najjači (i najskuplji) tip mirisa je parfem – može trajati oko 16 sati.

parfemi

Pročitajte još i – Parfemski trendovi za 2024. godinu – 7 najzanimljivijih

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!