Otkrivamo: Zašto bi trebalo da izbegavate nošenje parfema tokom leta?

parfem

Ovo leto pamtimo kao jedno od najtoplijih u poslednjih par godina, tako da smo mnogo više bili izloženi štetnom dejstvu UV zraka. Sigurno ste do sada čuli da određene kozmetičke preparate ne bi trebalo da koristite tokom pojačanog dejstva sunčevih zraka: to su retinol, kiseline, benzoil-peroksid i druge. A da li ste znale da je nanošenje parfema pre direktnog izlaska na sunce takođe štetno po kožu? U nastavku saznajte zašto bi trebalo da odložite parfem, ukoliko izlazite tokom najtoplijeg dela dana!

Parfem i sunce su loša kombinacija

Prskanje parfema ili čak nanošenje after-šejva na kožu grudi i vrata pre izlaska na sune može uzrokovati stanje koje se naziva poikiloderma. Radi se o koži koja ima hiper i hipopigmentacije, uz popucale kapilare, a sve to zbog dejstva sunčevih zraka. Ovo stanje ne izaziva samo nošenje parfema tokom sunčanog dana, već i korišćenja fena za kosu preblizu koži, držanja laptopa na telu, pa čak i korišćenje saune.

parfem

Kombinacija UV zraka i sastojaka parfema mogu iritirati kožu i uzrokovati gore navedeno stanje. Ako provodite dan na suncu, u gradu, na plaži ili osunčanog terasi, budite veoma pažljivi oko korišćenja parfema, a posebno na delovima tela koji su direktno izloženi suncu. Određeni sastojci parfema mogu uzorkovati hipersenzitivnost na UV zrake i ostaviti trajne pigmentne fleke. Eterična ulja lavande i cutrisa su poznata po izazivanju iritacija.

Povezano: Zaboravite na parfem – ovi proizvodi ga mogu zameniti tokom letnjih vrućina!

U ovim slučajevima, nastaje foto-alergijska reakcija ili obična alergijska reakcija na supstancu iz parfea, ukoliko je vaša koža izložena UV zracima. Verovatnoća da dobijete reakciju od korišćenja parfema tokom sunčanih dana zavisi od više faktora: jačine sunca, količine nanetog proizvoda, osetljivosti kože itd.

parfem

Kako onda koristiti parfem bezbedno tokom leta?

Kako biste uživali u mirisnom oblaku, ali bez neželjenih efekata na kožu, najbolje je da naprskate parfem na regije koje nisu izložene suncu – ispod odeće, ili ispod duge kose. Ako prskate parfem po odeći, savetujemo vas da i tu budete pažljivi, jer određeni materijali mogu postati flekavi, od korišćenja parfema (svila na primer).

Pročitajte još i: 10 mitova o parfemima koji su potpuno netačni, a verujete u njih!

error: Content is protected !!