10 mitova o parfemima koji su potpuno netačni, a verujete u njih!

parfemi

Parfemi imaju dugu istoriju, tako da se kroz decenije i vekove, naš odnos i način upotrebe drastično promenio. Uz promenu prakse, došli su i različiti mitovi o parfemima koji nikako nisu tačni. Iako možemo da pretpostavimo kako su nastali, ipak danas znamo istinu o njima. Neke ustaljene prakse i danas sigurno viđate kod prijateljica koje koriste parfeme, a u nastavku raskrinkavamo najčešće mitove o parfemima!

Mitovi o parfemima

Mit #1: Parfemi su za žene, kolonjske vode za muškarce

Godinama je važilo “pravilo” da su parfemi mirisi formulisani za žene, a kolonjske vode za muškarce. Iako je to pre mnogo godina bilo tačno, ovo pravilo više ne važi. Istina da parfemi “nemaju” pol, a da se na tržištu nalazi ogroman broj parfema kreiranih za muškarce. Jedina razlika između parfema i kolonjske vode je u koncentraciji parfemskog ulja (koncentrata) u formuli.

Mit #2: Utrljavanje mirisa čini da on duže traje

Ovo je možda najrašireniji mit od svih, koji glasi da bi trebalo da utrljavate parfem na pulsnim tačkama, kako bi on duže trajao. Ideja koji stoji iza ovog mieta jeste da će se tako miris “aktivirati” i da će trajati jače. Istina je da će trenje “razbiti” molekule mirisa, čineći da on ispari, što daje zapravo suprotan efekat od željenog.

Mit #3: Parfem isto miriše na koži i na bloteru

Testiranje parfema u prodavnici ne može da prođe bez papirnih tračica – blotera, koji služe za isprobavanje parfema. To je najgora greška ikada! Većina ljudi misli da će parfem na njima mirisati identično kao što miriše na bloteru. Nikako – miris drugačije reaguje sa hemijom vaše kože, tako da će različito mirisati na različitim osobama! Testiranje na bloteru je u redu, ako želite da samo osetite mirisne note parfema, ali defnitivno parfem isprobajte na koži!

Povezano: Kako da pravilno testirate parfem pre kupovine?

testiranje parfema bloter

Mit #4: Ne možete nositi više parfema odjednom

Većina osoba zaista nosi samo jedan parfem istovreeno – verujući da je više parfema previše. Ova praksa se zasniva na mitu da će jedan parfem “nadjačati” ostale i da ćete prejako mirisati. Istina je da je “perfume layering” (naslojavanje parfema) popularna praksa, koja će vam pružiti jedinstveni, kompleksniji miris.

Mit #5: Svi parfema sa online sajtova su “fejk”

Ovaj mit je polutačan – iako je Internet prodaja zaista najčešće mesto gde se prodaju “fejk” parfemi, original parfeme takođe možete kupiti na sajtovima. Zato birajte isključivo sajtove priznatih parfimerija, a nikako stranice na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) koje prodaju “tester” parfeme po mnogo nižim cenama od onih u prodavnici.

Mit #6: Skuplji parfemi su kvalitetniji

Legenda kaže da parfem mora biti veoma skup da bi bio kvalitetan i dugotrajan. Što posledično znači da su jeftniji parfemi ili oni cenovnog ranga lošiji. Istina je da većinu cene parfema čini brend, a ne sam miris. Ako testirate neke parfeme iz drogerija, začudićete se koliko kvalitetnih i dugotrajnih parfema možete naći u nižem i srednjem cenovnom rangu!

skup parfem

Mit #7: Parfem se nanosi samo na pulsne tačke

Veliki mit koji je rasprostranjen jeste da se parfem prska samo na pulsne tačke (iza ušiju, u pregib lakta, u pregib kolena). Istina je da bi parfem trebalo da nanesete na one delove tela koji su u pokretu (idealno na ruke, noge, ili članke). Toplota koju proizvode ovi delovi tela će “zagrejati” miris i aktivirati njegovu aromu. Takođe, kosa je idealno mesto za nanošenje parfema, ako želite da se on oseti kada vam neko priđe ili vas zagrli.

Mit #8: Čuvanje parfema u frižideru će produžiti rok trajanja

Mnogi izvori sugerištu da bi parfeme trebalo da čuvate u frižideru. Obećanje glasi da je frižider tamno i hladno mesto  bez vlage, idealno za čuvanje parfema. Istina je takva da jefrižider veoma hladno mesto za parfeme. Kada izvadite miris iz frižidera, temperaturni šok će “oštetiti” mirisne molekule i zapravo uzrokovati da parfem brže propadne. Radije parfeme čuvajte unutar ormara, gde je takođe mračno, bez vlage i hladnije u odnosu na ostale prostorije (poput kupatila).

Povezano: Da li parfem može da se pokvari?

Mit #9: Prskanje parfema u vazduh je najbolji način parfemisanja

Sigurno ste čule od više žena da je najbolji način za aplikaciju parfema prskanje parfema u vazduh (mirisni oblik), i potom prolaženje kroz isti, kako bi mirisne kapljice pale na vas. Istina je takva da ovom metodom trošite jako puno proizvoda, a da vaša koža neće biti u direktnom kontaktu sa parfemom. Takođe, ne možete kontrolisati ni delove kože koji će biti naparfemisani. Zato parfem nanosite direktno na kožu.

parfemi

Mit #10: Parfemi nemaju rok trajanja

Svaka od nas sigurno i dalje ima u vitrini vintage parfem koji je koristila naša majka ili zaboravljeni miris koji nas podseća na srednjoškolske dane, misleći da parfemima ne ističe rok. Istina je takva da parfemi itekako imaju rok trajanja, koji je odštampan na kutiji ili bočici. Parfemi su osetljivi na svetlo, vlagu i toplotu, a tokom godina, itekako mogu “propasti”. Trajnost parfema je oko 3-5 godina, u zavisnosti od uslova čuvanja.

Pročitajte još i: Parfemski trend 2021. godine – “skin scent” mirisi

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!