Parfemski trend 2021. godine: “Skin scent” mirisi

"skin scent" parfemi

Parfem je najvoljeniji i najkontroverzniji beauty proizvod – složićete se? Nastao je u drevnom Egiptu, i korišćen je na mnogobrojne načine kroz istoriju, od religioznih ceremonija i rituala, pa sve do maskiranja telesnih mirisa i pokazivanja statusa.  U modernom dobu, otkrili smo da se gotovo sve može “namirisati”: od šminke, preko vozila, doma itd. Ali, nisu svi parfemi isti – upoznajte vodeći parfemski trend za 2021. Godinu – “skin scent” parfeme! U nastavku saznajte sve o njima.

Šta su to “skin scent” parfemi?

Iskren odgovor na ovo pitanje zapravo zavisi od toga koga pitate. Ali bazična definicija ovog termina leži u samom imenu: radi se o parfemima koji su kreirani da “imitiraju” miris kože. Ovaj termin se dugo odnosio na mirise koji sadrže sintetički molekul “Iso e Super”, koji je mirisao nežno na drvo i mošus, a kreiran je da se “pomeša” sa hemijsom vaše kože i da ostane blizu nje. Tako ga možete osetiti samo vi, ili osobe blizu vas. U nekim slučajevima, čak ni vi nećete osetiti ovaj miris, ali će ga primetiti ljudi oko vas. “Iso E Super” navodno oponaša otpuštanje feromona, i zato se smatrao da je neodoljiv suprotnom polu.

U današnje vreme, “skin scent” parfemi se ne definišu ovim mirisnim molekulom u sastavu, već predstavljaju mirise koji imaju nežno i “čisto” prisustvo na koži, i često mirišu na drvo, svežu posteljinu, vetiver ili belo cveće. Termin “skin scent” se koristi za parfeme koji su lagani, neupadljivi, mirišu na “čisto” i na vas. Ne odaju veliku auru, a mogu ga osetiti samo osobe koje su vam fizički jako bliske.

Povezano: Da li parfem može da se pokvari – 3 načina da to otkrijete!

"skin scent" parfemi

Zašto želimo da mirišemo na “skin scent” parfeme?

Možda vam zvuči čudno da nanosimo parfem na kožu, kako bismo mirisale – na kožu? Deluje malo nelogično, složićete se? Iako današnje žene zaista preferiraju upadljive parfeme, koji traju po nekoliko dana na koži i odeći, “skin scent” trend je sve više u zamahu. Sve više dama ne želi da miriše poput svih, i želi diskretan miris koji će opisati, samo izuzetno bliskim osobama. Baš kao što je “no-make-up-make-up” trend u fokusu,  isto tako su “skin scent” parfemi nešto što koristimo kako bismo brinuli o sebi, bez razmišljanja o drugima. Ovi vazdušasti mirisi su poput nanošenja transparentnog pudera na lice – nešto što nije upadljivo ni vidljivo, a radimo ga zbog nas samih, a ne zbog komplimenata okoline.

Osim toga, opšti trend je beauty minimalizam: strah od “prejake” šminke, prejakih mirisa, upadljivog stila, previše glam outfita. Pošto svi tražimo identitet kroz miris, “skin scent” parfemi nam mogu pružiti to, bez opterećenja da ćemo biti upadljivi.

Povezano: 9 saveta kako da razlikujete “fake” parfem od originala

Zašto vam treba “skin scent” parfem?

Ako pitate nekoliko žena iz okruženja, kakve mirise preferiraju, većina odgovora koju dobijete biće na strani: čistih, svežih mirisa. Možda neko voli voćne mirise, ali ne želi da miriše na voćne žvake. Neko voli slatke, ali ipak ne želi da miriše na prženi šećer. Nekoliko njih voli “muške” mirise, ali ipak želi da miriše ženstveno. Zato su “skin scent” parfemi idealni – oni su sve navedeno, ali i ništa od toga.

"skin scent" parfemi

Teško ih je objasniti – čine da mirišete lepo, bez ikakve udarne i posebne miirsne note. Oni su ekvivalent karminu koji daje efekat “my lips but better”. Oni su poput vas – kada mirišete najbolje moguće. Pošto se ovi tipovi parfema jako oslanjaju na hemiju vaše kože, kako bi kreirali unikatan miris, teško je pronaći nekoga kome se ovaj tip parfema ne bi svideo. Ako ovo zvuči kao nešto što je idealno za vaš stil života, obratite pažnju na ovaj tip mirisa.

Suština “skin scent” mirisa se može opisati u ovoj rečenici koju je dizajner Helmut Lang uputio čuvenom francuskom parfimeru, Maurice Roucel-u: “Želim da napraviš parfem koji ima onaj specifičan miris koji partner koji je spavao sa tobom ostavlja na posteljini za sobom”.

Pročitajte još i: Evo zašto treba da stavljate parfem pre spavanja

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!