Da li parfem može da se “pokvari”: 3 načina da to otkrijete!

parfem

Ako ste ikada imale jedan parfem godinama, sigurno ste primetile da su njegova jačina ili aura smanjene tokom vremena. Ovo su sve znaci da je parfem blizu isteka roka. Da li parfem može da se “pokvari”? Kao i sva kozmetika – apsolutno može! Postoji mnogo načina da mu produžite vek trajanja (čuvanje na hladnom i suvom mestu, čuvanje u kutiji itd). Kvalitet parfema, porodica mirisnih nota, kao i način čuvanja parfema su faktori koji utiču na vek trajanja vašeg omiljenog mirisa.

Da li se parfem može “pokvariti”?

Da, parfemi i toaletni vode se mogu pokvariti, ali neki to čine brže od drugih. Vek trajanja parfema dosta zavisi od njegove hemijske kompozicije. Mnogi parfemi nemaju čvrsto utvrđen rok trajanja – neki će se pokvariti za manje od godinu dana, a neki će biti dobri i posle 10 godina stajanja na polici. Ipak, 3 do 5 godina je prosečan vek trajanja parfema.

Prema stručnjacima, parfemi sa težim baznim notama će najduže trajati. Neki ljudi porede ove parfeme sa finim vinima – što su stariji, to su bolji. Primeri ovakvih parfema su oni, čije bazne note uključuju orijentalne mirise: pačuli, amber, smole, drvenaste note. itd. S druge strane, laganije bazne note jesu možda svežije, ali se mnogo brže pokvare – citrusni, cvetni i “zeleni” parfemi ne traju toliko dugo. Vek trajanja parfema zavisi i od načina njegovog čuvanja. Parfemi koji su pravilno čuvani (u kutiji, u zatamnjenoj i hladnoj prostoriji) trajaće duže od onih koji su čuvani recimo, bez kutije, u toplom i vlažnom kupatilu.

Povezano: Bonton nošenja parfema – 9 pravila koja morate znati

parfem

Ako je vašem parfemu istekao rok, i on se “ukvario”, njegovo korišćenje na koži može uzrokovati neprijatan miris, iritaciju kože, ili  (u ekstremnim slučajevima) – alergijsku reackiju. Ako imate parfeme koji su stari nekoliko godina, najbolje da ga ih testirate pre korišćenja.

3 načina da otkrijete da li je vaš parfem pokvaren

Lako možete proveriti da li parfem i dalje dobar za korišćenje, tako što ćete proveriti njegov miris, izgled i datum koji je utisnut na pakovanju. Mnogi misle da je parfem i dalje svež ako dobro miriše, čak i ako se taj miris promenio. Neki ljudi, s druge strane, ne mogu da prepoznaju da li se parfem pokvario.

Povezano: Kako da razlikujete “fake” parfem od originala?

#1: Proverite njegov miris

Najočitiji način da proverite da li se parfem pokvario jeste da testirate njegov miris. Neki parfemi sadrže biljna ulja kojima brzo ističe rok. Ako vaš parfem ne sadrži masnoće (eterična ulja npr), duže vam trajati. Ako parfem ili toaletna voda počnu da mirišu na sirće, ili ako primetite promenu u koncentraciji originalnog mirisa, najverovatnije je parfem pokvaren. Isto to važi, ukoliko se miris značajano promenio od početka korišćenja.

rok trajanja parfema

#2: Proverite boju parfema

Još jedan način da testirate parfem jeste da pogledate njegovu boju. Parfem, čija je boja potamnela, najverovatnije znači da se on pokvario. Ako ste počeli da prozirnom ili svetlo zlatnom bojom tečnosti, a sada imate tamno žutu boju parfema, to je takođe znak isteka roka. Tokom vremena, mirisi sa većom koncentracijom alkohola mogu ispariti. Zato se često dešava da se količina tečnosti u bočici smanji nakon određenog vremena nekorišćenja parfema.

#3: Proverite rok trajanja

Parfem će vrlo često imati utisnut rok trajanja na pakovanju. On može izgledati kao “batch code” ili kao PAO simbol (otvorena teglica sa brojem meseci  koliko separfem  bezbedno može koristiti). Ovi simboli se nalaze često na dnu parfema, ili su odštampani na kutiji na kojoj dolaze. Postoji više brojeva (kataloški broj, bar kod itd) koji su takođe odštampani na kutiji – zato je važno da znate šta da gledate.

Batch code je identifikacioni kod koji određuje gde i kada je parfem proizveden. Parfemske kompanije koriste ove kodove za kontrolu kvaliteta, kako bi uklonili lošu seriju parfema iz prodaje, ukoliko se tako nešto desi. Originalni, brendirani parfemi imaju svoj batch code. On je utisnut na kartonskom pakovanju parfema i obično sadrži od 3 do 12 brojeva, a neki uključuju i slova (npr. 5002, 1N03, L1 0759086986 itd). Ovaj kod je dobro da ukucate na sajt “checkfresh.com”, na kojem možete proveriti kada je vaš parfem proizveden.

rok trajanja parfema

Pročitajte još i: Zabavna psihologija – šta parfem otkriva o vašoj ličnosti?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!