Prolećni detox: Aktivni ugalj u proizvodima za kosu

aktivni ugalj

Aktivni ugalj je omiljeni sastojak za detox kože, budući da ga možemo naći u pilinzima, umivalicama, tračicama za mitisere itd. Iako je najpre postao popularan kao kozmetički sastojak u proizvodima za negu lica, sada se pojavljuje i kao sastojak proizvoda za negu kose i skalpa. Na skalpu se nalaze milioni pora, koje su takođe podložne punjenju i nakupljanju toksina i čestica zagađenja iz vazduha. Zato u nastavku pročitajte sve benefite aktivnog ulja u nezi kose i kože glave!

Šta je aktivni ugalj?

Ugalj je aktivni prah, koji nastaje kao nusprodukt materijala koji sadrže ugljenik. Radi se o finom prahu crne boje, bez mirisa i ukusa. Čestice aktivnog uglja su negativno naelektrisane, što pomaže da se toksini “zalepe” za njega. Zapravo, zato se aktivni ugalj koristi u tretiranju trovanja, kada se daje pacijentu nakon oralnog unošenja otrova.

Benefiti aktivnog ulja za kosu

#1: Dubinsko čišćenje

Aktivni ugalj se često pojavljuje kao detoksikujući sastojak u šamponima ili tretmanima za skalp. Veoma je koristan za masnu kosu, koja je sklona taloženju proizvoda. Aktivni ugalj privlači masnoću i odumrle ćelije kože na sebe, “terajući” ih sa kože glave. Aktivni ugalj upija višak sebuma sa kože glave, kako bi izbalansirao skalp i sprečio mašćenje korena kose. Odličan je kao sastojak pilinga za kožu glave, jer za razliku od slanih pilinga, aktivni ugalj deluje kao magnet, privlačeći nečistoću na sebe.

aktivni ugalj

#2: Protiv svraba kože glave

Aktivni ugalj može olakšati bolna i neprijatna stanja kože glave. Može smanjiti svrab skalpa i pomoći kod pacijenata sa aknama ili seboreičnim dermatitiom na koži glave.

#3: Daje volumen

Aktivni ugalj deluje kao sastojak koji daje volumen kosi. Može pomoći kod tanke i masne kose, jer će učiniti da ona izgleda punije i gušće, uz više volumena.

Povezano: Aktivni ugalj – 5 beauty načina upotrebe

Za kakav tip kose je ovaj sastojak?

Aktivni ugalj je najbolji za osobe koje se bore sa balansom kože glave ili koje pate od peruti, preteranog mašćenja ili akni na koži glave. Najveći broj šampona sa aktvnim ugljem se mogu koristiti na svakom tipu kose, bez isušivanja kože. Uglavnom se koristi na masnoj, tankoj kosi, a trebalo bi da se izbegava na farbanoj ili jako suvoj kosi.

aktivni ugalj

Kako da ga koristite?

Uopšteno govoreći, proizvodi sa aktivnim ugljem spadaju u kategoriju tretmana. Dakle, ne koriste se svakodnevno. U zavisnosti od tipa kose i kože i glave, preparati sa aktivnim ugljem bi trebalo da se koriste svakih 7-10 dana, kao piling ili šampon-čistač. U ekstremnijim situacijama, možete ih korsititi jednom nedeljno.

Ako ne možete naći proizvod na bazi aktivnog uglja koji vama odgovara – napravite DIY miks! Pomešajte dve kašike aktivnog uglja u prahu sa kokosovim uljem. Tako ćete dobiti piling za teme, koji ćete utrljati u vlažnu kožu glave i ostaviti 20 minuta, nakon čega ćete ga isprati. Za bržu alternativu, pomešajte prah aktivnog uglja sa nežnim šamponom i nanesite na kožu glave, uz uobičajeno šamponiranje.

Za detox kože glave, možete koristiti Subrina Professional SCALP Detox šampon za kosu!

Pročitajte još i: Dubinski detox kože glave uz bentonit glinu

error: Content is protected !!