Zašto vam šminka ne traje celog dana? Evo gde grešite!

šminka ne traje

Ako nas pratite redovno, sigurno ste do sada savladale umeće make-upa: od perfektno nanetog crvenog ruža, pa do ajlajnera, a usput ste masterirale veštinu hajlajtinga i konturisanja. Ali na kraju dana, tragovi vašeg umeća su jedva vidljivi, ostavljajući neujednačene ostatke šminke na koži. Zato verovatno nosite sa sobom čitav neseser pun šminke za popravljanje. Zato ste se sigurno zapitale nekada: “šta to radim pogrešno?” Ako se i vi pitate zašto vam šminka ne traje čitavog dana, i pored kvalitetnih proizvoda koje koristite – nastavite da čitate!

10 razloga zašto vam šminka ne traje na licu

#1: Vaše lice nije dovoljno čisto

Ako se šminkate na neočišćeno lice, sav sebum i nečistoća koja leži na površini kože sprečiće setovanje šminke. Nanošenje make-upa je poput slikanja – ako platno nije dovoljno čisto, umetnost se neće videti. Zato se potrudite da se uvek šminkate posle čišćenja lica i nanošenja dnevne kreme.

#2: Ne koristite kremu za lice

Šminka nikako neće biti postojana na suvoj koži, koja upija u sebe sve što nanesete. Hidratantan serum i krema su obavezna podloga za šminku, iz tog razloga. Nanesite kremu barem pola sata pre šminkanja, kako biste joj dali dovoljno vremena da se upije, i nahrani kožu. Dobro hidrirana koža pruža glatku podlogu za šminku i sprečava da ona uđe u pore – stoga će šminka biti dugotrajnija.

#3: Ne koristite prajmer

Prajmer je nezamenljiv tip proizvoda, koji kožu čini glatkom i ujednačenom za make-up aplikaciju. On deluje poput baze za šminku. Dobar prajmer, odabran prema tipu kože (matirajući za masnu, a hidratantan za suvu kožu) će svakako produžiti efekat šminke na licu. Ako mislite da vam šminka ne traje dugo, razmislite o tome da uložite u kvalitetan prajmer.

Povezano: 5 proizvoda koje možete koristiti umesto prajmera za ten

prajmer

#4: Konstantno dirate lice

Znamo već da prečesto dodirivanje lica čini kožu masnijom, ali nekada sebe uhvatimo da naslonimo lice na ruke. Toplota ruku, u kombinaciji sa čestim diranjem kože, rastvara šminku. Ne samo da će ova praksa umanjiti dugotrajnost make-upa, već ćete tako raširiti bacile, koji mogu pogoršati akne. Zato je pravilo broj 1 – ruke k sebi!

#5: Koristite previše proizvoda

Ako dnevnu kremu i tečni puder nanosite sa 5 minuta razmaka ujutru, budite sigurni da će vam šminka skliznuti vrlo brzo. Osim toga, ako nanosite serum, kremu, SPF kremu, prajmer pa puder – ovoliki slojevi neće izdržati ceo radni dan na koži. Ako nakon toga ide još i praškasta šminka, budite sigurni da će se do popodneva pretvoriti u “cakey” nered. Zato, ako želite dugotrajnost, oslonite se na manji broj kvalitetnijih make-up proizvoda.

#6: Ne fiksirate šminku

Ako želite da vam tečni puder traje na koži (a sa njim i sve što se naneli preko), morate setovati šminku. U te svrhe možete koristiti translucentni puder u prahu ili kameni puder, koji ćete lagano poprašiti na kožu, fokusirajući se najviše na T zonu. Svaka tečna/kremasta šminka se mora fiksirati, kako se ne bi skinula. Ako niste fan praškastih proizvoda, odaberite sprej za fiksiranje šminke.

Povezano: Šminkeri savetuju – pravilan redosled šminkanja izgleda ovako!

setovanje šminke

#7: Ne pokupite višak masnoće sa lica

Višak sebuma koji se izluči tokom dana iz vaših pora je glavni krivac za “raspadanje šminke”. Ako vam je koža masnija, onda sigurno znate šta znači prosijati se na polovini radnog dana. Umesto što ćete utapkati novi sloj pudera na kožu, uzmite jedan sloj papirne maramice ili specijalne papiriće za matiranje kože, i utisnite ih u kožu. Ovako ćete pokupiti višak masnoće sa T zone, bez pomeranja šminke ili dodavanja novih slojeva.

#8: Šminku popravljate velikom četkom

Kada vam se ten zamasti u toku dana, logičan korak je da ga “popravimo” uz puder u kamenu. Ali korišćenje četke za praškasti puder će još više poremetiti šminku koja se usijala na koži. Zato, umesto četke, za popravke koristite beauty blender sunđer, ili bilo koji tip pljosnatog sunđera. Pokreti tapkanja neće pomeriti tečni puder, kao što to radi četka. Samo ne zaboravite da maramicom upijete višak masnoće (ili uz pomoć blotting papriića) pre popravke šminke.

#9: Koristite tečni puder za pogrešan tip kože

Ovako jednostavan razlog može biti glavni krivac za slabu moć trajnosti šminke na koži. Morate odabrati tečni puder za vaš tip kože, jer je on osnova za celokupnu šminku. Birajte kremaste, dewy, blistave formule koje će hidrirati kožu, ako ste vlasnica suve ili zrele kože. Ako imate masnu ili kombinovanu kožu, okrenite se matirajućim, dugotrajnim puderima, koji će kontrolisati lučenje masnoće. Ako imate normalnu kožu, birajte BB kreme ili laganije pudere sa blagim somotskim finišem.

šminka ne traje

#10: Karmin nanosite preko balzama za usne

Uvek je dobra ideja da karmin i olovku za usne nanosite preko hidriranih usana. Ali nanošenje karmina nakon sveže nanetog balzama će učiniti da se on razmrlja. Ulja i masnoće iz labela će stvoriti klizavu podlogu za karmin, što će otežati njegovu dugotrajnost. Postoji dve stvari koje možete učiniti, ili sačekati 10-ak minuta nakon balzama, iil maramicom skinuti višak sa usana, pre nanošenja karmina.

Pročitajte još i: Zašto vam se puder skida sa lica – 8 grešaka koje pravite!

error: Content is protected !!