Istražujemo: Da li su popularne “sheet” maske štetne po okolinu?

sheet maske

Sheet maske za lice su u poslednjih par godina stekle ogromnu popularnost, pa tako većina nas ne može da zamisli kućno SPA veče bez omiljene papirne maske na licu. Pošto su povoljne, a daju instant učinak, često ih kupujemo i koristimo. Ipak, da li ste ikada razmislile o tome da se radi o proizvodima za jednokratnu upotrebu, koje odmah bacamo u smeće? Količina otpada koje ove maske proizvode je velika: tu je kesica, sama maska, a ponekada i plastična folija koja se nalazi preko maske. Ne mogu se svi delovi maske reciklirati, tako da ih bacamo pravo u smeće. U nastavku saznajte sve o uticaju sheet maski na okolinu.

Kakvi su materijali sheet maske za lice?

Sheet maske su namenjen za jednokratnu upotrebu – znači, kada god ih iskortite, stvarate novu količinu otpada. Kesice u kojima su maske spakovane su obično napravljene od kombinacije aluminijuma i plastike, koje se ne mogu reciklirati u tipičnim sistemima za reciklažu. One se bacaju u smeće, i takve, završavaju na deponijama. Plastici je potrebno stotine godina da se raspadne, a milioni kilograma otpada završavaju u okeanima svake godine, ugrožavajući divlji svet.

sheet maske

Potom, same maske su često napravljene od 100% pamuka, što čini da pomislite da se lako mogu kompostirati. Ali, neki od sastojaka maski sadrže skrivene plastične komponente, koje otežavaju proces kompostiranja. Maske od pamuka, jute ili bambusa se same po sebi mogu kompostirati, ali je problem što su potopljene u neorganske, nerazgradljive sastojke, tako da tu staje svaka ideja o njihovoj razgradnji. Ako je maska napravljena od veštačkog materijala, poput najlona, ne može se kompostirati, i mora ići pravo u smeće. Još nerazgradljivih materijala od kojih se prave sheet maske uključuju: mikrofiber – sintetičko vlakno, koje se pravi od petrohemikalija.

Povezano: 5 neobičnih upotreba pamučnih tufera za lice

Šta se dešava kada završe na deponiji?

Iako same sheet maske neće uništiti planetu, one doprinose postojećem problemu, jer generišu mnogo nerazgradljivog otpada, koji završava u prirodi. Deponije su značajan izvor emisije metana, a on doprinosi problemu globalnog zagrevanja. Ako proizvodi na deponiji sadrže biološke ili biljne komponente, one će se na kraju razgraditi i proizvesti metan. Zato se odgovorni trude da se ekološki proizvodi ne bacaju na deponiju. Problem sa sheet maskama je što neke sadrže organske ili biljne materijale i sastojke, oni se nužno ne mogu kompostirati, stoga završavaju na deponijama.

sheet maske zagađenje okoline

Šta možemo učiniti?

Najlakši način da doprinesemo smanjenju zagađenja i otpada jeste da odustanemo od kupovine i korišćenja sheet maski za jednokratnu upotrebu. Ako nikako ne možete da se odreknete ovog zadovoljstva, znajte da postoje opcije koje daju slične rezultate. Pronađite sheet maske koje koriste organske, biorazgradive i reciklažne materijale. Korejski brendovi često imaju takve maske u ponudi.

Takođe, potražite sheet maske koje se prodaju u većim pakovanjima (poput vlažnih maramica), jer nisu pojedinačno zapakovane. One ne proizvode toliko plastičnog otpada kao ove jednokratne. Neke žene prave i svoje DIY sheet maske, tako što natapaju tanke krpice serumima i miksevima željenih sastojaka.

Na samom kraju, možete preći na maske u tubi/teglici, jer daju sličan efekat, sa minimalno otpada. Odaberite krem ili gel maske, koje ćete nanositi prstima i potom isprati. Nema potrebe za sheet maskama, kada imate celo pakovanje maske za sebe.

Naša preporuka su Skinology gel i krem maske za lice, u tubi od 100 i 200 ml.

Povezano: Sve što ste hteli da znate o sheet maskama za lice

error: Content is protected !!