Bodycare trend: Aktivni sastojci za negu lica u nezi TELA

aktivni sastojci za telo

Sve do sada, jedini izbor kada smo kupovali gel za tuširanje ili mleko za telo jeste miris. Sada na tržištu možemo naći veliku paletu proizvoda – losiona, ulja, seruma, gelova za tuš sa sofisticiranim formulama koje sadrže aktivne sastojke na koje smo navikli u proizvodima za lice. To su losioni za telo sa retinolom, serumi za telo sa glikolnom kiselinom, gelovi za tuširanje sa salicilnom… Otkud sad dobro poznati skincare sastojci za lice u proizvodima za telo? Radi se u novom trendu, koji omogućava da koži tela priuštimo iste kvalitetne sastojke koji će rešavati pitanja kao što su akne na telu, gubitak sjaja, suvoća. U nastavku saznajte više o ovom trendu.

Kako aktivni sastojci funkcionišu na koži tela?

Ovi dokazani sastojci (kao što su retinol, AHA kiseline, salicilna kiselina, vitamin C, hijaluron, peptidi) su dobro poznati stanovnici naših seruma i krema za lice, i kao takvi su pokazali svoju efikasnost. Zašto ne bismo isto pružili i koži tela? Ovi sastojci hidriraju, repariraju, štite kožu, izbeljuju flekice i otpušavaju zapušene pore na koži tela. Aktivni sastojci stimulišu i ubrzavaju proces obnove ćelija kože, kako bi vaša koža tela bila sjajna, glatka i elastična.

aktivni sastojci za telo

Najbolji aktivni sastojci za kožu tela

1. Retinol

Čak su i u naše drogerije stigli proizvodi za telo sa retinolom. Ovaj zlatni standard protiv starenja kože značajno poboljšava čvrstinu, minimizuje fine linije i bore i koži daje sjaj. Regije tela poput grudi i kolena mogu imati značajne benefite od korišćenja retinola. Ubrzana ćelijska smena će učiniti da koža deluje glatko, a pojačano dejstvo kolagena će dati lifting efekat. Retinol se najčešće nalazi u losionima za telo, kao leave-on proizvod.

Povezano – Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika

2. AHA kiseline

Voćne, alfa-hidroksi kiseline su dobro poznati eksfolijatori za hemijski piling kože, a to je upravo što vam je potrebno ako patimo od keratosis pilarisa (odnosno guščije kože) ili urastanja dlačica. AHA kseline poboljšavaju izgled suve, grube i ljuspaste kože. One funkcionišu tako što otpušavaju keratin iz folikula dlačica.

3. Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je jedan od najboljih sastojaka za rešavanja problema akni na telu. Ukoliko patite od upalnih akni i mitisera na koži leđa i grudima, gelovi za tuširanje i losioni za telo sa salicilnom kiselinom su vaše rešenje.

4. Vitamin C

Topikalno nanošenje losiona sa vitaminom C na telo može pomoći kod ranog starenja kože, sprečiti oštećenja od sunca,i poboljšati izgled bora,fleka i akni na koži tela. Svakako, vitamin C će koži dati sjaj.

aktivni sastojci za telo

Kako da ubacite ove proizvode u rutinu nege tela?

Počnite polako i sporo – imajte na umu da je koža ispod vrata deblja od kože lica, ali to ne znači da treba da brzate sa uvođenjem aktivnih sastojaka u negu tela. Morati biti sigurni da će koža tela tolerisati ove procente aktivnih sastojaka. Počnite sa korišćenjem preparata par puta nedeljno, kako biste stigli do svakodnevnog korišćenja. Ovo se odnosi na losione za telo sa aktivnim sastojcima. Gelove za tuširanje možete koristiti svakodnevno, jer se oni ispiraju sa kože. Tokom vremena, većina ljudi će uspešno tolerisati svakodnevno nanošenje preparata sa AHA kiselinama, odnosno, retinolom.

Povezano – Akne na grudima – kako rešiti ovaj problem?

Da li postoje neželjeni efekti?

Ako nikad niste koristili aktivne sastojke, poput retinola ili kiselina na koži, najbolje je da počnete sporo i postepeno, kako ne biste izazvli iritaciju kože ili isušivanje. Najčešći neželjeni efekati ovih preparata su crvenilo, suva, ljuspasta koža i potencijalni svrab. Oni sa upalnim stanjima kože poput ekcema ili psorijaze moraju biti dodatno oprezni, jer ovi sastojci mogu pogoršati njihovo stanje.

aktivni sastojci za telo

Oprez kod korišćenja retinola i kiselina

Kada koristite aktivne sastojke na koži tela, veoma je važno da nanosite SPF kremu kao biste sprečili oštećenje kože od sunca. Ako ćete dan provesti na otvorenom, a leto je, morate kožu namazati kremom za faktorom 30-50. Retinoli i kiseline čine kožu tela fotosenzitivnom, što znači da ste izloženiji opekotinama i gorenju na suncu. Najbolja zaštite kože tela od sunca je svetla garderoba dugih nogavica i rukava.

Takođe, budite oprezni kod korišćenja mehaničkih pilinga za telo, jer vam je koža već blago hemijski pilingovana od retinola i kiselina. Pošto su ovi sastojci pomalo isušujući, preporučuje se da korsititi masnije kreme i putere za telo odozgo, kao finalni korak hidratacije.

aktivni sastojci za telo

Pročitajte još i – Nije svejedno kada – 4 situacije kada je najbolje naneti losion za telo

error: Content is protected !!