Akne na grudima: Kako rešiti ovaj problem?

akne na grudima

Ako ste ikada iskusile akne na koži grudi, znajte da niste same. Iz nekog razloga, bubuljice i mitiseri znaju da se veoma često javljaju na ovoj regiji, skoro isto toliko često kao i na licu. Iako su dosadne i uporne, a posebno nam smetaju tokom leta, kada je koža ogoljena. Evo šta možete učiniti povodom toga!

Da li su u pitanju iste akne koje izlaze i po koži lica?

Akne su pojavljaju kada se pore u našoj koži zapuše odurmlim ćelijama kože. Kada koža počne da proizvode višak sebuma, ta masnoća koja sprečava isušivanje kože učini da se ćelije kože zalepe unutar pore. Umesto da izađu na površinu, ćelije postaju zarobljene unutar pore. Ovo pravilo važi za sve tipove akni, pa i za one na grudima. Baš kao što imamo lojne žlezde na licu, imamo ih i na grudima. Zato se one i javljaju na koži grudi – prosto, jer tu postoji pojačano lučenje masnoće, usled rada lojnih žlezda.

akne na grudima

Spoljašnji faktori koji utiču na formiranje akni na grudima

Osim sebuma i redovnog rada lojnih žlezda, i spoljašnji faktori su ti koji mogu dovesti do formiranja akni – poput vlažne odeće za trening, trenja garderobe, pojačanog znojenja i vrućine. Zato se preporučuje da se istuširate odmah posle treninga.

Čak je i vaše mleko za telo potencijalni uzročnik nastanka akni na grudima. Ako patite od ovog oblika akni, kožu grudnog koša mažite laganom, gelastom, oil-free kremom za lice. Nemojte koristiti mleka, ulja i losione za telo na grudima, jer mogu delovati kao okidač za zapušavanje pora na ovoj regiji. Zato je korisno tretirati kožu grudi isto kao i kožu lica, tonicima, serumima i kremama ZA LICE.

akne na grudima

Pripazite na ishranu

Ishrana je već dugo povezana sa aknama u medicinskim krugovima – ishrana bogata šećerom i masnoćom može dovesti do pogoršanja akni. Osobe koje unose veću količinu rafinisanih ugljenih hidrata imaju više šanse da razviju akne na grudima, i to čak 20-30% više.

Možete dobiti bilo koji tip akni na grudima (bele i crne mitisere, ciste i obične bubuljice) – sve one vrste koje se javljaju na licu, mogu se javiti i na grudima. Cistične akne, doduše, se mnogo ređe javljaju na koži grudi.

Kako se tretiraju akne na grudima?

Tretman za akne na grudima je sličan onom za akne na licu, uz par moridikacija – uz izbegavanje retinoida, jer oni mogu biti više iritirajući na koži grudi, nego na licu. Salicilna kiselina i benzoil-peroksid su najbolja rešenja za rešavanje problema sa aknama na grudima. Salicilna kiselina deluje kao hemijiski eksfolijator, a benzoil-peroksid ubija bakterije koje izazivaju akne. Ako koristite čistače za kožu na bazi ovih sastojaka, uvek ih pustite da malo odstoje na koži, kako bi delovali, pre ispiranja.

akne na grudima

Pročitajte još i: 9 kozmetičkih sastojaka koje bi trebalo da izbegavate ako imate akne!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!