7 tačaka na licu i telu na koje nikada ne nanosite SPF kremu, a trebalo bi!

spf krema

Nigde bez SPF kreme – ovo je parola koja prati svako leto, a to se ne odnosi samo na letovanje ili sunčanje pored reke. SPF zaštitni faktor je najbolji način da zaštitite kožu od posledica foto-starenja i melanoma. Kada nanosite SPF kremu, verovatno je samo nemarno istisnete na lice ili telo, i potom razmažete dlanovima. Prekrijete lice, ruke i noge. Ali u tom procesu, zaboravljate na mnogo ključnih mesta koje obavezno morate zaštititi od sunca. Sledeći put, obratite posebnu pažnju da li ste naneli SPF kremu na ovih 7 ključnih tačaka!

Da li štitite i ove delove tela od sunca?

#1: Uši

Oko 7% melanoma dijagnostifikovanih na glavi i vratu se nalaze na ušima – prema Skin Cancer Foundation u SAD. Obavezno nanesite SPF kremu i na uči, jer se nalaze na prominentnom delu glave, a često ih zaboravljamo. Kačketi, recimo, nisu dovoljni da zaštite uši od UV zraka, zato nosite šešire sa širokim obodom, uz nanošenje SPF kreme!

#2: Usne

Prema Skin Cancer Foundation, rak kože usana se najčešće nalazi kod muškaraca blede puti, preko 50 godina, a većina melanoma na usnama se dijagnostifikuje na donjoj usni, koja je izloženija suncu od gornje usne. Zato je izuzetno važno da koristite labelo sa SPF faktorom, i da ga nanosite na svaka dva sata, a posebno posle jela i pića. Ovo važi za celu godinu, ne samo za letovanje!

spf krema

#3: Kapci

Nanosite SPF kremu na lice, nos, obraze i čelo, ali da li ste ikada prekrile kapke SPF zaštitom. Oko 5-10% svih melanoma kože se dijagnostifikuje na očima. Kapci su mesto koje obično propustimo da namažemo, isto kao i regiju između unutrašnjeg ugla oka i nosa. Čak i ako nosite sunčane naočare ceo dan, zapamtite da je koža na kapcima najtanja na telu, što znači da je UV zraci lako oštećuju!

Povezano: SPF zaštita očiju i okoloočne regije – sve što treba da znate!

#4: Vrat

Ne samo da se vrat zanemaruje i kao deo skincare rutine, već se zaboravlja i kada se nanosi SPF zaštita. Pravilna količina SPF kreme za lice jeste ono što istisnete na 3 prsta ruke (kažiprst, srednji i domali). Prva dva prsta su za lice, a treći je za – vrat! Vrat je uvek izložen suncu, posebno ako imate kratku kosu ili je vezujete.

#5: Stopala

Mislite da su stopala bezbedna od sunca samo zato što su u vodi ili u pesku? Teško. Ona su sklona gorenju baš kao i ostatak tela. Letnje papuče ne pružaju nikakvu zaštitu od sunca, zato obavezno nanosite SPF kremu na površinu stopala kao i na mesta između nožnih prstiju.

spf krema

#6: Šake

Koža šaka je je jedan od prvih vidljivih znakova starenja kože – zato im pružite dodatnu SPF zaštitu. Pošto su uvek izložene suncu, vredi da ih zaštitite SPF kremom. Možete odabrati i posebne negujuće kreme za ruke sa SPF faktorom ili jednostavno naneti onaj koji nanosite i na telo.

#7: Koža glave

Iako je glava najveća fokusna tačna sunca, retko uopšte i pomislimo da zaštitimo kožu glave. Zato nam se često posle dana provedenog na suncu čini da nas teme zateže, svrbi ili je crveno. Posebno, kako starimo, naša kosa se stanjuje i skalp je sve više izložen suncu. Zato stariji ljudi bivaju sve podložniji kanceru kože glave kako stare. Sprečite gorenje kože glave, tako što ćete naneti SPF u spreju na teme i utrljati. Ako ne želite SPF u kosi, pokrijte glavu šeširom sa širokim obodom.

Za lice vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

Pročitajte još i: Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

error: Content is protected !!