8 saveta za zdravlje intimne regije tokom letnjeg perioda

intimna regija leto

Tokom leta, mnoge žene doživljaju učestalost pojave vaginalnih infekcija ili vaginalnog diskomfora. Ovo ima veze sa različitim faktorima koji su svi vezani za leto kao godišnje doba, dok su neki prisutni i cele godine. Vaginalne infekcije znaju da nam poremete svakodnevicu, posebno ako smo na letovanju, a lekar nam nije dostupan. Zato ispratite ove savete za intimno zdravlje tokom letnjeg perioda, koji će maksimalno umanjiti šansu za bilo kakve vaginalne tegobe.

Saveti za vaginalno zdravlje tokom leta

#1: Nikako nemojte sedeti u mokrom kupaćem

Najgora stvar koju možete tokom leta učiniti svom intimnom zdravlju jeste da sedite u mokrom kupaćem kostimu, posle plivanja u moru ili bazenu, verujući da ćete se prirodno osušiti na suncu. Ako je vlaga zarobljena oko vulve (spoljašnjosti intimnih organa), velika je šansa za razvijanje vaginalne gljivične infekcije. Ako idete na plivanje, čim izađete iz vode, promenite kupaći kostim. Ako vežbate ili idete na planinarenje, pri čemu se pojačano znojite, pa vam i veš bude vlažan, promenite ga što ranije možete.

#2: Nosite prozračnu odeću

Kada je napolju pretoplo, sigurno znate da ćete se znojite, više nego inače. Najbolja stvar koju možete uraditi za zdravlje intimne regije jeste da nosite prozračnu laganu odeću, od prirodnih materijala, kroz koju koža diše. Odaberite materijale koji neće zarobiti vlagu, koji nisu tesno pripijenu uz telo. Ovo se posebno odnosi na donji veš – birajte pamučna gaćice, ili makar one sa pamučnim srednjim delom.

letnja haljina

#3: Pazite kada se sunčate

Ne brinite, vaša vagina neće izgoreti na suncu tokom sunčanja. Ali dermatolozi upozoravaju da ako se sunčate potpuno goli, spoljašnja koža intimnih organa može doživeti opekotine, kao i ostatak tela. Posebno pripazite ako nosite string ili tanga bikini, gde je deo vulve izložen suncu. Zato nanesite SPF kremu na otvoreni deo kože koja se vidi oko bikinija.

Povezano: 8 pravila za bezbedno i efikasno sunčanje

#4: Detaljno se istuširajte posle plaže

Ako ste se vratili u sobu hotela posle celog dana na plaži, verovatno vam iz svakog dela tela ispada – pesak! Zato je temeljno pregledanje tela tokom tuširanja obavezno! Ako imate pesak u vaginalnom kanalu, on će sam pronaći svoj put napolje. Ali ako imate pesak u pregibima vulve, temeljno tuširanje će ga isprati bez problema.

#5: Budite pažljivi sa uklanjanjem dlačica

Većina medicinskih radnika savetuje da ipak ne uklanjate sve stidne dlačice. One imaju svoju prirodnu svrhu, iako se većina žena ne oseća ugodno sa njima. Doktori predlažu skraćivanje dlačica trimerom i oblikovanje oko bikini linije. Ali ukoliko želite da uklonite baš sve dlačice sa intimne regije, budite pažljive oko izbora metode i salona. Ako ste skloni urastanju dlačica i iritaciji posle brijanja, brijač nije dobra opcija. Isprobajte depilaciju voskom ili šećernom pastom ili lasersku epilaciju regije. Uvek posećujte proverene stručnjake za to.

brijanje intimne zone

#6: Izbegavajte irigatore i mirisne kupke

Jedno od kardinalnih pravila vaginalnog zdravlja jeste izbegavanje ispiranja njene unutrašnjosti. Prirodno okruženje vagine sadrži sijaset dobrih bakterija koje su tu sa razlogom – one čine vulvu i vaginu zdravom. Irigatori i kupke sa mirisima uništavaju dobre bakterije, prave disbalans i povećavaju šansu za infekciju. Da ne spominjemo parfimisane intimne kupke koje uzrokuju iritaciju osetljivih tkiva vagine i vulve.

Povezano: Intimne kupke – da li su vam potrebne?

#7: Na letovanje sa menstruacijom

Ah, noćna mora svake žene: pakujete se za letovanje i shvatate da ćete “dobiti” na moru. Ne brinite, godišnji odmor vam nije upropašćen! Lekari se slažu da je potpuno bezbedno da plivate u vodi sa tamponom ili menstrualnom čašicom. Kada se tampom ubaci, on stoji veoma visoko unutar vagine, kako bi skupljao menstrualnu tečnost. Ostatak vagine je “zatvoren” prilikom plivanja, tako da nema previše razmene vode i unutrašnjosti vagine. Kada pliavte, uvek birajte one tampone sa visokom moći upijanja ili one namenjene sportistkinjama. Čim završite sa plivanjem, odmah promenite tampon. Tampon će delimično upiti vodu iz jezera mora ili reke u kojoj plivate, tako da je jako važno da to učinite što pre.

Ako niste fan tampona, menstrualne čašice su odlična opcija. One bi trebalo da ostanu na svom mestu tokom plivanja i da pruže barijeru između vode i unutrašnjosti vagine.

tamponi i menstrualna čašica

#8: Uvek korisite zaštitu

Leto je doba za sezonske romanse i instant “šeme” na letovanju. Iako je zaljubljivanje na moru nešto što ćete sigurno želeti da ispričate prijateljicama, bez obzira na tip veze u kojoj uživate, ne zaboravite na obaveznu zaštitu tokom odnosa. Bez obzira na deo godine, nekorišćenje prezervativa vas dovodi u povećan rizik za neželjenu trudnoću ili seksualno prenosive bolesti. Kondom je jedina zaštita protiv ovih bolesti, zato se postarajte da ih uvek koristite, bez obzira da li se radi o “starom” ili “novom” partneru.

Pročitajte još i: 10 saveta za bezbolnu brazilsku depilaciju

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!