Intimne kupke – Da li su vam potrebne?

By  |  0 Comments

Današnje tržište proizvoda za negu je ogromno: među njima veliku popularnost uživaju proizvodi za negu intimne regije – kupke, sprejevi, vlažne maramice, gelovi. Agresivne marketinške kampanje su nam nametnule da su nam svi ovi proizvodi apsolutno neophodni, iako je priroda regulisala samo-čišćenje intimne regije. U nastavku vam otkrivamo da li su vam ovi proizvodi ipak neophodni.

Intimna regija: kako funkcionišu stvari “tamo dole”?

Pre nego što počnemo razmišljati o “nezi” intimne regije – najpre treba da razumemo kako vagina funkcioniše. Ona je zaštićena sopstevenim mikrobiomom – zajednicom “dobrih” bakterija koej održavaju sistem samo-čišćenja koji je zaista unikatan u čitavom telu. Tajna zdrave bakterijske sredine unutar vagine jeste pravilna ishrana, unošenje mnogo tečnosti, izbegavanje antibiotika (koliko god je to moguće), unošenje probiotske hrane i suplemenata.

intimne kupke

Šta kada se stvari poremete?

Kada se bakterijska sredina vagine poremeti, to može dovesti do rasta potencijalno patogenih mikroba, koji će brojčano “nadjačati” dobre bakterije. Vagina ima svoju prirodnu pH vrednost, koja se lako da narušiti korišćenjem kozmetičkih sredstava i intimnih kupki. Mnoge studije su pokazale da postoji značajna povezanost između korišćenja intimnih kupki i vaginalnih infekcija. Žene koje su koristile mirisne i antiseptičke intimne kupke su češće dobijale bakterijsku vaginozu, i to čak 3 puta!

Povezano: Sprečite pojavu vaginalne infekcije

Spoljašnjost intimne regije

Spoljašnja koža vulve je veoma slična koži pazuha – obe regije se prirodne štite dlačicama i obe regije su sklone zapušavanju pora i iritaciji folikula dlake. Zato je dobro temeljno oprati i čak ispilingovati spoljašnjost intimne regije, uz pomoć rukavice za piling.

intimne kupke

Šta treba da sadrži idealna intimna kupka?

Ako ne možete bez proizvoda za intimnu higijenu – obavezno birajte posebne medicinske kupke koje su bez mirisa, i imaju pH kože. Birajte hipoalergene formule sa laktobacilima, koje su hipoalergenske. Nisu sve intimne kupke iste: mnoge kvalitetnije se prave bez surfaktanata poput SLS-a, i njihovi blagi sastojci zapravo mogu da umanje broj patogenih bakterija i time smanje rizik od infekcije, pritom ne škodeći “dobrim” bakterijama.

Povezano: Tamponi – Da ili ne?

intimne kupke

Saveti za održavanje higijene “tamo dole”:

  • Perite se uvek mlakom vodom – ne prehladnom ni pretoplom
  • Ne koristite parfimisane sapune i kupke blizu intimne regije
  • Nosite pamučni donji veš
  • Mudro odaberite intimnu kupku
  • Koristite mekani, beli toaletni papir – bez mirisa i boja
  • Izbegavajte nošenje mokre odeće poput kupaćeg kostima ili opreme za trening dug period vremena

Naravno – osnove dobre intimne nege su redovne posete ginekologu, koje vam moraju postati prioritet kada je reč o ženskom zdravlju.

Povezano: Svaka žena treba da razume ovih 7 hormona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!