SPF zaštita očiju i okoloočne regije – Sve što treba da znate

spf zaštita oko očiju

Sa pojavom prvih sunčevih zraka, momentalno vadimo naočare za sunce. To je jako dobar potez, jer naše oči mogu biti jako oštećene dejstvom SPF zraka. Isko kao što štitimo kožu od sunca, tako moramo i oči. Stoga vam u nastavku donosimo najbolje proverene savete za zaštitu očiju od UV zraka. Naš prvi savet je da već sada počnete sa SPF zaštitom očiju jer je indeks UV zračenja veći.

Mnogi od nas znaju da je gledanje u suncu jako loš potez za dugoročno zdravlje našeg vida, ali da li ste znali da sunčevi zraci mogu oštetiti oči na različite načine? Kada je reč o zimskom vremenu, čak i gledanje u sneg, koji reflektuje UV zrake može biti loše za naš vid. Morska pena reflektuje oko 25% UV zračenja, a suvi pesak reflektuje oko 15%. Čak i trava, zemljište i voda reflektuju UV zrake. To znači da ne moramo da gledamo u sunce, kako bismo oštetili vid, već se to dešava na mnogim drugim mestima.

gledanje u sunce

Istraživači su otkrili da primimo oko 80% našeg celoživotnog izlaganja UV zracima pre 18. godine. Zašto je to tako? U poređenju sa roditeljima, deca imaju veće zenice i čistija sočiva unutar oka, što sve dopušta mnogo više svetla u oko. Takođe, deca i tinejdžeri provode mnogo više vremena napolju, bez odgovarajuće zaštite očiju.

Pet saveta za zaštitu očiju od sunca

#1: Morate znati kada je sunce najjače

Najjača radijacija sunca za oči i kožu jeste zapravo ujutru i u sredini poslepodneva, a ne u podne. Delovanje sunčevih zraka na oči je neprekidno tokom jeseni, zime i proleća, jer je sunce niže na nebu. Obratite pažnju na ovu informaciju.

#2: Morate poznavati vrste UV zračenja

Postoji 3 vrste UV zraka: UV-A, UV-B i UV-C. Najveći deo štete na očima uzrokuju UV-B zraci, dok određeni istraživači smatraju da ovaj tip zraka dovodi do razvoja katarakte.

#3: Sunčane naočare su prva linija odbrane

Sunčane naočare koje treba da imaju ulogu zaštite očiju od sunca se kupuju isključivo u optičkim radnjama. Odaberite one koje propuštaju maksimalno 1% UVA i UVB zraka. Stakla moraju biti tamna i dovoljno velika da u potpunosti prekriju oko i da spreče ulazak zraka sa strane.

Povezano: Kako da odaberete savršene naočare za sunce prema obliku lica?

naočare za sunce

#4: Nosite šešir sa širokim obodom

Nosite šešir koji ima obod širine barem 7 cm, i izrađen je od gusto tkanog materijala, bez rupa, kako bi zaštitio vaše lice i vrh glave. Šeširi mogu da blokiraju do polovine svih UV zraka, da dopru do očiju i kapaka.

#5: Budite obazrivi pored vode, peska i snega

Imajte na umu da se oko 80% sunčevih zraka odbija o ove površine, tako da oni “udare” vaše oči i kožu još jedanput.

#6: Koristite antirid sa SPF zaštitom

Odaberite kvalitetan antirid, koji ima SPF zaštitni faktor. Na ostatak lica nanesite SPF kremu za lice, a pošto većina njih sadrži sastojke koji mogu zasmetati nežnoj koži oko očiju, odaberite poseban antirid sa SPF-om.

Povezano: Da li treba da koristim SPF kremu za lice i tokom hladnih dana?

#7: Neka vas oblaci ne zavaraju

Sunčevi zraci mogu da prođu kroz maglu i oblake, zato je jako važno da koristite sunčane naočare, šešir i SPF kremu i kada dan nije sunčan.

oblačno vreme

#8: Obratite pažnju na nadmorsku visinu

Intenzitet UV zraka se povećava sa nadmorskom visinom, zato zaštitite oči dok skijate, planinarite ili snowboard-ujete.

Mi vam predlažemo Skinology Antirid kremu za okoloočnu regiju, koja hrani i hidrira, i idealna je podloga za SPF kremu.

Pročitajte još i: SPF zaštita od sunca – hemijski vs. mineralni filteri

error: Content is protected !!